Hoe komt u aan goede foto’s?

25 juni 2021

Goede beelden zeggen soms meer dan vele woorden. Probeer maar eens te beschrijven hoe een vers brood eruitziet als je het aansnijdt, of de glans van chocolade te vangen in woorden. Foto’s zijn dus belangrijk bij de promotie van uw producten. Hoe komt u aan goed beeldmateriaal zonder dat het al te veel gaat kosten?

Zelf foto’s maken met uw smartphone is de goedkoopste optie. Daarmee maakt u foto’s van voldoende kwaliteit voor uw website of social media. Wilt u daar wat meer mee, dan kunt u een cursus of workshop volgen waarin u leert om goede foto’s met uw telefoon te maken, en hoe u met eenvoudige apps extra effect kunt meegeven aan het beeld.

 

Beeldbank

Bent u aangesloten bij de Stichting Ambachtelijke Bakkerij (SAB)? Op de website van de SAB vindt u een beeldbank met een ruime keuze aan goede, hoogkwalitatieve foto’s. Aangesloten ondernemers kunnen die gratis downloaden en rechtenvrij gebruiken.

Wilt u iets bijzonders, bijvoorbeeld voor een campagne, de opening van een nieuwe winkel of de lancering van een nieuw product, dan loont het de moeite om te investeren in de diensten van een professionele (food)fotograaf. Maak goede afspraken met de fotograaf, ook over het auteurs- of gebruiksrecht van de foto’s.

 

Fotobewerking

Met een fotobewerkingsprogramma kunt u foto’s aanpassen, bijvoorbeeld door uitsnedes te maken, of teksten of uw logo over een foto te plaatsen. Adobe Photoshop is het bekendste fotobewerkingsprogramma. Het biedt uitgebreide mogelijkheden, en daardoor kost het enige tijd om er goed mee te leren werken.

Wilt u alleen af en toe iets bewerken, dan zijn op internet ook gratis fotobewerkingsprogramma’s te vinden, zoals Pixlr E. Dit lijkt op Photoshop, maar is eenvoudiger in het gebruik. U hoeft geen software te downloaden; u kunt meteen een foto openen en beginnen.

De NBOV heeft een korte handleiding voor het plaatsen van een logo over een foto met Pixlr E gemaakt. 

 

Gratis foto’s van internet?

Foto’s op internet zijn niet altijd gratis. Als u een foto van internet kopieert en gebruikt, loopt u het risico dat u daarvoor alsnog een factuur ontvangt. Als u niet zeker weet dat de foto gratis is, gebruik deze dan liever niet. Lees ook onze ledeninformatie over ‘gratis foto’s’.

Artikelen / NBOV
NBOV vierde 25 jaar bestaan op geslaagd feest
Artikelen / Info en advies
Foto’s van Google plukken kan flinke boete opleveren
Ondernemerschap
Fotobewerking