Informatie over allergenen – hoe zat het ook alweer?

29 aug 2019

Bij niet-voorverpakte producten moet u allergeneninformatie aan uw klanten geven; bij voorverpakte producten zijn er eisen aan wat u op het etiket moet zetten. Maar hoe zat het ook alweer precies?

Allergene stoffen zijn stoffen die mogelijk voedselovergevoeligheid (allergisch of niet-allergisch) kunnen veroorzaken. Welke overgevoeligheidsklachten mensen kunnen krijgen, verschilt. Er zijn veel allergenen, maar alleen over 14 wettelijke allergenen bent u verplicht om informatie aan uw klant te verstrekken. Die 14 allergenen zijn hieronder afgebeeld.

U wilt uw klanten natuurlijk de juiste informatie geven over de allergenen in uw producten. Wat heeft u daarvoor nodig?

  1. De receptuur van het product en de specificatie van de losse ingrediënten. In Specsplaza vindt u altijd de laatste versie van de productinformatie. Met deze gegevens kunt u per product de allergenen op een rijtje zetten.
  2. De allergeneninformatie per product. Gebruik hiervoor eventueel uw kassasysteem als dit gekoppeld is aan uw productinformatie, of maak zelf een overzicht op basis van de grondstoffen.
  3. Laat klanten weten dat zij vragen over allergenen kunnen stellen en dat u daarover graag informatie geeft. Denk aan een bordje of een mededeling in de winkel. 
  4. Train uw medewerkers, zodat zij vragen over allergenen kunnen beantwoorden. 
  5. Borg uw systeem en houd het up-to-date door bij nieuwe recepturen de allergeneninformatie in het systeem te verwerken en jaarlijks uw producten te controleren. Krijgt u afwijkende grondstoffen binnen? Ga dan na of er andere allergenen in de grondstoffen voorkomen. 

Meer weten over allergeneninformatieverstrekking? Kijk op de pagina Etiketteren.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV