Initiatieven tegen voedselverspilling populair

4 mei 2023

Voedselverspilling is een groot probleem in onze samenleving. Jaarlijks wordt er wereldwijd zo'n 1,3 miljard ton voedsel weggegooid. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor het milieu, maar ook voor de economie en maatschappij als geheel. Gelukkig zijn er verschillen initatieven die ons bewuster maken van dit probleem en oplossingen bieden om voedselverspilling tegen te gaan.

Elke dag worden er zo'n 700.000 broden weggegooid in Nederland alleen al. Dit is meer dan 200 miljoen kilo per jaar! Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit tegen te gaan. Supermarkten als Albert Heijn prijst bijvoorbeeld artikelen af die bijna over datum zijn. Hoe dichter bij de houdbaarheidsdatum, hoe groter de korting. Sommige bakkerijen doen een dergelijke oplossing met afprijzen voor openingstijd.

Bakkerijen zijn samen met supermarkten de grootste deelnemers van Too Good To Go, het bekendste voedselverspillingsinitiatief. Via de app kunnen zij overgebleven producten aanbieden in verrassingspakketten. Bijna 94% van deze producten wordt opgehaald, wat aangeeft dat het concept goed werkt.

Het succes van initatieven als Too Good To Go is te danken aan het feit dat het concept in de kern simpel is. Het voorkomen van voedselverspilling is een gemeenschappelijk doel dat ons allemaal aangaat. Door ons bewust te maken van dit probleem en actie te ondernemen, kunnen we samen een verschil maken.

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan