Inspectie huurpand

1 oktober 2020

Volgens de meeste (algemene bepalingen van) huurovereenkomsten, moet de huurder het pand vóór het aangaan van de huurovereenkomst grondig (laten) inspecteren. Tijdens deze inspectie kunnen gebreken aan het huurpand aan het licht komen waarover afspraken moeten worden gemaakt. Let op: de informatie op deze pagina geldt alleen voor winkelruimte. Voor woonruimte en overige bedrijfsruimte (lees: geen winkelruimte) gelden andere (wettelijke) regelingen.

Het is van belang dat in de huurovereenkomst goed en duidelijk wordt omschreven welk gebruik van het pand is overeengekomen en wat de huurder mag verwachten, bijvoorbeeld dat het pand inclusief inventaris wordt gehuurd en welke inventaris dat is. Tijdens een inspectie moet de huurder nagaan of het gehuurde pand geschikt is, of door de huurder geschikt kan worden gemaakt, voor de overeengekomen bestemming die de huurder daaraan gaat geven. Ook moet de staat van het pand en eventuele gebreken worden vastgelegd. Als u eenmaal heeft getekend voor het in goede orde ontvangen van het pand of de inventaris, is het achteraf niet meer mogelijk om het standpunt in te nemen dat zichtbare gebreken al aanwezig waren. 

Bij de inspectie van een pand is een aantal begrippen van belang. Deze worden uitgelegd in de Begrippenlijst huurpand, die u hieronder kunt downloaden.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking