Let op: Agressieve acquisitie door energieadviseurs

19 september 2023

In juni publiceerden wij al over opdringerige energieadviseurs die onze leden onder druk probeerden te zetten om hen in te huren. Nu horen wij berichten dat er energieadviseurs zijn die zich voordoen als een overheidsinstantie (gemeente, omgevingsdienst of ministerie) om ondernemers ervan te overtuigen om met hen in zee te gaan voor het voldoen aan de informatieplicht energiebesparing.

Vraag altijd aan partijen die bellen of langskomen met betrekking tot de informatieplicht energiebesparing of zij van de overheid of een bedrijf zijn. Medewerkers van de overheid kunnen altijd bewijzen dat ze inderdaad namens de overheid langskomen.

Ons advies blijft om niet in te gaan op (telefonische) acquisitie van partijen die je niet kent en ongevraagd contact met je opnemen. Blijf kritisch en houd altijd zelf, al dan niet met je eigen energieadviseur, de regie over het invullen van de EML.  Als ondernemer mag je ook eisen stellen aan het advies. Als je een adviseur in de arm wil nemen, raden we aan om een erkende MKB-adviseur te kiezen.

 

EML

Als je meer dan 25.000 m³ gas gebruikt, of meer dan 50.000 kWh elektriciteit ben je wettelijk verplicht om energiemaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugbetalen, en de overheid hierover te informeren. Dit wordt de informatieplicht genoemd. Rapporteren doe je aan de hand van de Energiebesparende Maatregelenlijsten (EML). Je hebt tot 1 december 2023 om aan de informatieplicht te voldoen.

 

DEB.nl

De NBOV heeft samen met MKB-Nederland de website DEB.nl gerealiseerd. Hierop vind je vanaf volgende week een handige tool waarmee je de Energiebesparende Maatregelenlijsten kan invullen. Vanaf halverwege oktober organiseert DEB.nl webinars waarin ze ondernemers uitleggen hoe ze kunnen voldoen aan de informatieplicht. Mochten de EML en de informatieplicht nog vragen oproepen, kan je contact opnemen met de adviseurs van de NBOV.

 

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat