Let op voor negatieve uurtarieven bij zonnepanelen

14 augustus 2023

De energiemarkt is ontzettend snel aan het veranderen. De groei van zonnepanelen en windmolens zien we overal om ons heen. We wekken dus veel meer op dan voorheen. Hierdoor kunnen energieprijzen gedurende de dag fluctueren. Op zonnige momenten met veel wind wordt er af en toe zoveel elektriciteit geproduceerd, dat er op dat moment geen vraag naar is. Een veel voorkomende dag is de zondag; aangezien veel bedrijfspanden dicht zijn. Het gevolg: negatieve uurtarieven.

Door de enorme opwekking van elektra en de geringe afname, raakt het energienet overbelast. Door negatieve uurtarieven aan te bieden, wordt gestimuleerd om energie te verbruiken op deze momenten. Je krijgt dan dus geld voor het verbruiken van energie. De wereld op z’n kop toch?

 

De andere kant van het verhaal is dat het terug leveren van energie geld kost! Degene die dit merken zijn degene met de volgende 3 voorwaarden:

  • Grootverbruik aansluiting
  • Dynamisch contract (spot markt)
  • Zonnepanelen

 

Waarom geldt dit niet voor een kleinverbruik aansluiting?

Het salderingstarief wordt aan het eind van het jaar opgemaakt. Dit zal een positief saldo zijn. Dit neemt niet weg dat gedurende de zomermaanden wel een negatief salderingstarief op de factuur kan staan. Grootverbruik aansluitingen kunnen niet salderen.

 

Waarom geldt dit alleen voor een dynamisch contract?

Met een vast of variabel contract is een terug-levertarief afgesproken. In de meeste gevallen van een grootverbruik aansluitingen is dit nihil.

 

De oplossing

Schakel de omvormer uit op de momenten dat de energieprijzen negatief zijn en er geen energie wordt verbruikt. Dit zal met name op de dagen zijn dat de zaak gesloten is. Op de website van Nieuwe Stroom zijn deze zogenaamde SPOT-prijzen zichtbaar.

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking