Arend Kisteman
Voorzitter

L(h)obby

18 december 2018

De afgelopen weken stonden in het teken van de lobby. Dat is een speerpunt van de NBOV, maar de ene maand ben je daar meer mee bezig dan de andere. Een half jaar geleden sprak ik een aantal Kamerleden toe over worstelingen waarmee wij elke dag te maken hebben. Deze week had ik een afspraak met Tweede Kamerlid Mahir Alkaya, die de dagelijkse praktijk zag in het bedrijf van Bob Kaptein. Ik sta er altijd weer versteld van hoe weinig onze Kamerleden weten van de gevolgen van de regels die zij tot wet verheffen.

Hoewel we hadden afgesproken om over energietransitie te spreken, kwamen ook de lastendruk op arbeid, uitkering bij ziekte en vast en flexwerk aan de orde. Als ik dan hoor welke raakvlakken wij hebben, begrijp ik de uitvoering van de regels steeds minder. Het lijkt wel of al het beleid gebaseerd is op de grotere werkgevers, en niet op de hardwerkende ondernemers die samen met hun medewerkers een klus te klaren hebben - en waar dagelijks overleg de normaalste zaak van de wereld is. 

Ik sta er altijd weer versteld van hoe weinig onze Kamerleden weten van de gevolgen van de regels die zij tot wet verheffen.

Afgelopen week spraken wij met een aantal leden ook met FNV-vertegenwoordigers die opkomen voor de rechten van onze medewerkers. Het is goed dat zij vertegenwoordigd worden, maar gelet op het geringe aantal leden dat zij in de branche hebben, kun je je afvragen of dit nog de wijze is waarop arbeidsvoorwaarden samengesteld moeten worden.

Onze cao loopt eind maart af; in januari beginnen we met gesprekken voor de nieuwe. Ook daar ligt nog de uitdaging om te laten zien wie wij echt zijn, in plaats van de hongerige wolven die men denkt dat wij zijn.

Lobby verschilt maar een letter met hobby. Een hobby is iets wat je in je vrije tijd graag doet – en hoewel ik niet lobby in mijn vrije tijd, doe ik dit werk met enorm veel plezier. Houdt u ons ook komend jaar scherp, zodat wij het optimale proberen te bereiken?

Ik wens u een goede verkoop toe in de laatste week van het jaar en voor daarna een gezond 2019! Uiteindelijk is dat immers waar het om gaat.

Belobbyde groet,

Jos den Otter

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat