NBOV kaart in Brussel zorgen over energie-investeringen aan

5 mei 2020

De NBOV maakt zich zorgen over de energie-investeringen die ambachtelijke bakkerijen in het kader van de klimaatmaatregelen zullen moeten doen. Het is namelijk de vraag of er na de coronacrisis ruimte is voor grote nieuwe investeringen. Nationale en Europese klimaatmaatregelen verhogen de lasten voor ondernemers; lasten die zij straks misschien niet kunnen dragen. De NBOV heeft dit onderwerp daarom in Europa aangekaart. 

Voor maatregelen als zero-emissiezones, energiebesparing en CO2-reductie zijn behoorlijke investeringen van bakkers nodig,  zoals in ovens en warmte-terugwinapparaten. Ook andere zaken spelen een rol: zo zijn er bijvoorbeeld nog niet voldoende gelijkwaardige alternatieven voor plastic zakken. Deze investeringen zijn voor een kleine bakkerij normaal gesproken al ingrijpend, maar na de coronacrisis rijst zeker de vraag of, en wanneer, ondernemers kunnen investeren. 

Goed ondernemersklimaat

Kleinere ondernemers kunnen niet alle regels (her)kennen en toepassen of de lasten daarvan dragen, terwijl de huidige crisis bewijst dat juist lokale winkeliers broodnodig  zijn: zij passen zich immers snel aan de nieuwe werkelijkheid aan. Deze ondernemers verdienen dan ook een goed ondernemersklimaat. De NBOV zet zich daarvoor ook in Europees verband in en zal voortdurend opkomen voor de belangen van de ambachtelijke bakkerijsector. 
 

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat