Nieuwe pensioenwet: gevolgen voor ondernemers

4 augustus 2023

1 juli 2023 is een nieuwe pensioenwet in werking getreden. De nieuwe wet is goed nieuws voor ondernemers. Het is namelijk vanaf 2023 mogelijk een groter bedrag belastingvrij weg te zetten in een lijfrente of banksparen.

Fiscale oudedagsreserve afgeschaft

Voorheen maakte veel ondernemers gebruik van de fiscale oudedagsreserve (for). Dit is afgeschaft; onder andere omdat niet werkelijk geld op zij werd gezet. In veel gevallen was de hoogte van de for hetzelfde als de waarde van de bakkerij. Als de bakkerij niet verkocht werd, was ook geen geld voor een oudedagsreserve aanwezig.
 

Jaarruimte en reserveringsruimte verruimt

De jaarruimte en reserveringsruimte is verruimt voor ondernemers. Dit houdt in dat meer pensioen (belastingvrij) opzij gezet kan worden. Het opbouwpercentage stijgt van 13,3% naar 30%. De maximale jaarruimte gaat in 2023 van €15.317 naar €34.550.

Als de volledige jaarruimte niet volledig wordt benut, mag dit tot 10 jaar later alsnog gebeuren (was 7 jaar). Het pensioengat (pensioen dat niet is opgebouwd, terwijl er wel jaarruimte was) wordt dan opgevuld met de reserveringsruimte. Deze ruimte wordt verhoogd van €8.065 naar €38.000.

In het 3e kwartaal van 2023 zullen wij weer het event Kijk Vooruit houden. Hier zal aandacht zijn voor pensioenopbouw en de alternatieven na het afschaffen van de fiscale oudedagsreserve. Lees hier een terugblik van het evenement vorig jaar.

 

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan