Onderzoek: Nederlanders vinden volkorenbrood net zo lekker als bruinbrood

Veel Nederlanders zien volkorenbrood vooral als de gezonde optie en niet als de lekkerste optie. Recent vergelijkend smaakonderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) wijst uit dat dit onterecht is. Er zit geen significant verschil in het cijfer dat mensen geven, wanneer ze een sneetje volkoren en een sneetje bruin proeven, zonder te weten welke.

In het consumentenonderzoek werden verschillende smaakaspecten van brood getest. Van de (versheid van de) geur, totale smaak, sterkte van de smaak en droogheid/klefheid tot de knapperigheid van de korst en de nasmaak. Het enige  significante verschil zat ‘m in de nasmaak, die iets beter werd beoordeeld bij bruinbrood.

Dit onderzoek moet Nederlanders aanmoedigen om vaker voor brood te kiezen, in het bijzonder volkoren. Van alle soorten broodsoorten is volkoren de meest gezonde keuze omdat het de meeste voedingsstoffen bevat. Zo is volkoren rijk aan vezels. Eén snee volkorenbrood levert 28% meer vezels dan bruin. Het Voedingscentrum adviseert ook om vooral volkorenproducten te eten, als onderdeel van gevarieerde en evenwichtige voeding en leefstijl. Echter komt driekwart van de Nederlanders nog niet aan de aanbevolen hoeveelheid vezels.

Volkoren en bruin meest gegeten
De meest gegeten broodsoorten op het moment zijn volkoren (55%) en bruine boterhammen (43%). Dit blijkt uit het jaarlijkse GfK-onderzoek van NBC. Een opvallend resultaat is dat brood vooral bij het avondeten in populariteit toe lijkt te nemen. In 2021 gaf 10% aan brood te eten tijdens de avondmaaltijd, in 2022 klom dit licht naar 11% maar in 2023 steeg dit naar 14%. 

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking