Energie? Bespaar en kijk naar alternatieven

26 augustus 2020

Voor het maken, vervoeren en verkopen van uw producten gebruikt u energie. Er zijn, ook in coronatijd, wellicht mogelijkheden om te besparen op energie(kosten). Kijk ook eens naar alternatieven. 

In de zomer van 2019 is de Informatieplicht Energiebesparing ingevoerd. Daardoor zijn steeds meer bakkers zich bewust van hun energiegebruik en kijken zij naar mogelijkheden om te besparen op energie. Dit hoeft niet altijd veel geld te kosten of lang te duren: veel maatregelen verdient u al in vijf jaar terug. Een aantal aanvullende tips:

 

Besparen op verlichting

In ruimtes waar de hele dag het licht brandt, maar waar u alleen op bepaalde momenten van de dag komt (zoals het grondstofmagazijn), kan een sensor voor de verlichting handig zijn. Daardoor brandt de verlichting niet onnodig en bespaart u energie. 

In ruimtes die u weinig gebruikt, en waar u dan maar even hoeft te zijn, is een gewone schakelaar handiger dan een sensor. De uitschakeltijd is bij een sensor namelijk soms langer dan nodig. Veel bakkers zijn overgeschakeld op ledverlichting, of zijn daarmee bezig. Heeft u nog niet alles vervangen? Op wattjemoetweten.nl is daarover meer informatie te vinden. Op die website vindt u ook tien tips om energie(kosten) te besparen in coronatijd. 

Bespaar op energie

Subsidies

Er is een aantal subsidiemogelijkheden voor de duurzame opwekking van energie, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor warmtepompen en zonneboilers. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden voor  de grootte van de boiler of pomp. Zie daarvoor de RVO-website.

Op 24 november 2020 start de SDE++-subsidieronde, waarmee u subsidie kunt ontvangen voor het duurzaam opwekken van energie. Meer informatie over de SDE vindt u bij RVO

Alternatieven

Kijk bij het vervangen van apparatuur en het wagenpark ook naar alternatieven. Misschien kunt u bezorgen met een elektrische auto (denk ook aan een eventuele toekomstige ‘zero-emissie zone’), of per bakfiets? Vervangt u in de komende jaren apparatuur? Kijk dan goed naar het energieverbruik en de energiebron, zodat u niet alleen energie bespaart, maar op een later moment ook naar elektriciteit kunt omschakelen. Check daarbij ook of uw aansluiting daarvoor geschikt is. Duurzame alternatieven komen vaak in aanmerking voor subsidies of investeringsaftrek. 

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking