Toeslag

Het komt regelmatig voor, zeker rond feestdagen, dat medewerkers meer werken dan in hun contract staat. In dit artikel leest u wanneer er sprake is van overwerk en welke vergoeding hier tegenover staat.

Overwerk

De cao verstaat onder overwerk “het in opdracht van de werkgever meer uren werken dan gemiddeld 38 uur per week over een periode van 4 weken”. Er is dus enkel sprake van overwerk als (1 de werkgever hiertoe opdracht geeft en (2 dit leidt tot meer dan 152 werkuren in een periode van 4 weken.

Alle uren tot 152 uur per 4 weken (of 164.67 per maand) worden uitbetaald voor 100%, zonder toeslag. Dit geldt ook voor de uren tot 152 per 4 weken (of 164.67 per maand) voor medewerkers met een parttime dienstverband.

In onderstaande tabel vindt u de vergoedingen die horen bij overwerk. Als u maandelijks uitbetaalt, kunt u ook de tabel voor overwerk per maand gebruiken. De vergoeding voor overwerk bestaat uit het functie-uurloon plus een toeslag van 25% of 50%.

 

Overwerk (4-weken)

>152 uur

Overwerk (maand)

>164.67 uur

Vergoeding

(functie-uurloon + toeslag)

Eerste 8 uur

Eerste 8.67 uur

125%

Meer dan 8 uur

Meer dan 8.67 uur

150%


Het is na overleg met de medewerker mogelijk (een deel van) de vergoeding uit te keren in de vorm van vrije tijd. Deze vrije tijd moet uiterlijk de loonperiode erop worden opgenomen. 

Toeslagen worden altijd berekend over het functie-uurloon (100%)

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / NBOV
Coronavirus: avondklok
Artikelen / NBOV
Coronavirus: veelgestelde vragen
Samenleving
Happy Saturday