Beste kerststol van Nederland van Herman Schepers

10 december 2020

Herman Schepers, De Echte Bakker uit het Drentse Sleen wint dit jaar de kerststollencompetitie van het Echte Bakkersgilde. In 2018 waren zij al tweede, nu behalen zij goud. Piet Daane, De Echte Bakker uit Vlissingen behaalt de tweede plaats en evenaart daarmee zijn prestatie uit 2016. Het brons gaat naar Van Walderveen uit Geldermalsen.

In totaal zijn 124 kerststollen ingezonden door 74 Echte Bakkers. De stollen zijn gekeurd door de vakspecialisten Nico Bloem en Wietse Schiere. De beste 14 uit de voorronde zijn voor de finaleronde anoniem gekocht. Daarvoor moesten de mystery shoppers dit jaar in alle hoeken van het land zijn: van Texel tot Hoensbroek en van Akkrum tot Clinge liggen de beste stollen in de winkels.

Lat kerststollen ligt hoog

“Herman Schepers is de terechte winnaar,” laat Nico Bloem weten. “We zagen het al aan de kleur; een prachtige warme goudbruine glans. Ook het model en de eeteigenschappen scoorden top en de smaak was overheerlijk.” De jury, die in de finale uitgebreid werd met Mark Plaating van het BoulangerieTeam, merkt op dat de bakkers zich er dit jaar beter bewust van zijn dat een optimale deegontwikkeling een belangrijke bijdrage levert aan de goede eeteigenschappen en smaak. Wietse Schiere: “Dat maakt ook dat het niveau steeds stijgt en we dus kritischer keuren. De lat ligt echt hoog.”

De finalisten die buiten de prijzen vielen, maar een 5-sterren kerststol in hun winkels verkopen, zijn de Echte Bakkers Hagedoren in Hoensbroek, John Treur in Oudewater, Joost Snijders in Stramproy, Marten Boonstra in Akkrum, Sjaak Doeleman in Werkhoven, Theo Pastoor in Tilburg, Thomassen in Beneden Leeuwen, Timmer in Den Burg, Toet in Apeldoorn, Van der Veer in Barneveld en Van Meijel in Clinge.

Artikelen / Leden
Gommans voor derde keer Beste Echte Bakker
Artikelen / Leden
Nijkamp bakt opnieuw beste paasbrood van Nederland
Artikelen / Branche
NBOV-leden in de prijzen bij Echte Bakkers