Kortingen horen niet bij het ambacht

9 mei 2022

Het was de laatste tijd veel in het nieuws: brood wordt duurder en in het meest extreme geval stijgt de prijs naar € 5,-. Inmiddels zijn deze uitspraken behoorlijk genuanceerd en lijkt er slechts een kleine prijsstijging het gevolg te zijn.

Tegelijkertijd lijken de prijzen bij de supermarkt niet echt te stijgen en gaan de bekende aanbiedingen om klanten te lokken gewoon weer door. Hier is nog wel eens commentaar op vanuit de branche, maar veel kunnen we er helaas niet aan doen. Dit is nou eenmaal hoe het werkt en als iemand er iets aan kan doen dan zijn dat de industriële bakkers zelf.

Wat ik echter nog altijd niet kan begrijpen zijn de aanbiedingen waar ambachtelijke bakkers mee strooien. Krentenbollen 4+2 gratis, de brooddag, tompoezen 4+1 gratis. Ik snap niet waarom ondernemers dit doen, een klant van de bakker komt voor kwaliteit en niet voor prijs. Bovendien zie ik er ook het nut niet van. Op de brooddag verkoop je misschien 30% meer broden maar de dag daarvoor en daarna minder. De consument is natuurlijk niet gek. Je bezorgt jezelf onnodig meer drukte en je verdient er niks aan. Je kan beter 1 brood voor €4,00 verkopen dan 2 voor € 2,00. Waarom geef je 2 krentenbollen gratis weg? Pas de prijs structureel lager aan maar geef het niet gratis weg. De consument gaat denken dat het dus wel goedkoper kan dan dat je er de andere vijf dagen voor vraagt. Als je dan graag producten weggeeft verzin dan een actie via een nieuwsbrief of social media waarmee je echt klanten je winkel in trekt die anders niet zouden komen. Maar een klant korting geven die toch al van plan was om te komen heb ik nooit begrepen. Of je nu brood, vlees of vis verkoopt, kortingen horen niet in het ambacht.

Goedkoper dan de supermarkt worden wij nooit en dat moet je ook niet willen. De supermarkt moet ook niet jouw referentiekader zijn. Probeer het een paar maanden, stop met de kortingen. Misschien verkoop je dan minder broden of bolletjes maar onderaan de streep ga je meer overhouden. Vindt je het calculeren van dit soort cijfers lastig en wil je hier graag mee geholpen worden? Bel dan eens naar de NBOV en wij helpen je er graag mee.