Allergeneninformatie

26 okt 2021

De wetgeving over etiketteren stelt ook eisen aan de etikettering van niet-voorverpakte levensmiddelen. Dit betekent in de praktijk dat u informatie over allergenen in deze producten geeft. Op deze pagina vindt u praktische documenten en informatiebladen die u helpen om consumenten te informeren over allergenen in niet-voorverpakte levensmiddelen.

Sinds december 2014 bestaat de categorie niet-voorverpakte levensmiddelen uit:

  • onverpakte en dagverse verpakte producten
  • langer houdbare producten waarvan dagelijks een werkvoorraad wordt aangelegd

De NVWA heeft een beslisboom opgesteld. Met deze beslisboom kunt u, aan de hand van de voorbeelden, nagaan welke verplichtingen er per type product zijn. Voor niet-voorverpakte levensmiddelen moet u de allergeneninformatie kunnen verstrekken per product. Gebruik hiervoor de factsheet allergeneninformatie en de invulschema’s die u hieronder kunt downloaden. Daarnaast kunt u de allergeneninformatie met behulp van bakkerijsoftware in kaart brengen. 

Informatieblad (niet-)voorverpakte producten

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

NBOV-Factsheet Allergeneninformatieverstrekking

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Invulschema Allergenen/Product

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Invulschema Allergenen

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Flyer Vermelden van allergeneninformatie

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Voorbeeldbrief: Verzoek aan leverancier om specificaties in SpecsPlaza onder te brengen

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Mondeling informeren over allergenen? Gebruik ons toonbankbordje!

U moet uw klanten informeren over de allergenen in uw producten. Doet u dit mondeling? Dan moet u dat aan uw klanten laten weten. Dat kan met een bordje op de toonbank of op een andere zichtbare plek in de winkel.

De NBOV heeft daarvoor een handig toonbankbordje gemaakt. Er is een variant voor bakkers, banketbakkers en chocolatiers. NBOV-leden kunnen dit hieronder downloaden en printen, en bijvoorbeeld in een perspex-standaard plaatsen of plastificeren en neerleggen. Wilt u het laten drukken? U kunt ook het vormgeversbestand downloaden en dit aanleveren bij uw drukker.

Bordje allergenen Dé Ambachtelijke Bakker

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Drukwerkbestand bordje allergenen Dé Ambachtelijke Bakker

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Bordje allergenen Dé Ambachtelijke Banketbakker

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Drukwerkbestand bordje Dé Ambachtelijke Banketbakker

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Bordje allergenen Dé Ambachtelijke Chocolatier

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Drukwerkbestand bordje Dé Ambachtelijke Chocolatier

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Meer handige informatie?

Webshop of bestellijst

Ook voor een webshop of bestellijst geldt de etiketteringswetgeving:

  • Vermeld op uw webshop en op de bestellijst de warenwettelijke namen van de producten, samen met de eventuele fantasienaam. Alleen de fantasienaam is niet voldoende. 
  • Vermeld hierbij de allergenen, of geef aan dat de allergeneninformatie te vinden is op de website of op te vragen is in de winkel. Rekent de consument in de webshop af? Dan is het vermelden van de allergenen in de webshop verplicht.
  • Gebruikt u de bestellijst ook in de winkel? Voeg dan de volgende zin toe: “Wij werken met verschillende soorten allergenen. Heeft u een vraag over de samenstelling van de producten, dan beantwoorden wij die graag.”

Gratis training allergenen

Het is belangrijk dat medewerkers goede kennis van allergenen hebben. De NBOV heeft samen met de KNS (slagers), KHN (horeca) en het Vakcentrum (kleinschalige retail) een gratis online allergenentraining ontwikkeld: de e-learning Allergenen. In de training komt de basisinformatie over de 14 wettelijke allergenen aan de orde, en het belang van een schone productieomgeving en machines.

  • Deelnemers kunnen een examen afleggen. Dit kost € 10 (€ 12,10 inclusief btw), inclusief één herexamen.
Vakmanschap
Etiketteren
Artikelen / Voedselveiligheid
Tips voor maken allergeenvrije producten
Artikelen / Info en advies
Webinar gemist? Bekijk ze als het u uitkomt