Alle leden van de NBOV vormen samen de algemene ledenvergadering (ALV). De ALV komt jaarlijks in elk geval één keer bijeen. Tijdens die vergadering legt het bestuur verantwoording af over het beleid en de financiën in het afgelopen jaar. Ook worden de begroting en bijbehorende activiteiten voor komend jaar vastgesteld en benoemt de ALV de NBOV bestuursleden. Vóór de ALV worden het verslag van de laatstgehouden ALV en de financiële verantwoording op de website voor leden gepubliceerd.
De Algemene Ledenvergadering besloot op 13 oktober 2021 om de structuur van de NBOV aan te passen. Doel is leden meer betrekken bij de vereniging en een duidelijk verschil aanbrengen tussen bestuur, toezicht en uitvoering. Zodra de notaris de aanpassingen heeft verwerkt wordt de statutenwijziging voorgelegd. Wat verandert er?
In het kort betekent dit dat het bestuur bestuurt binnen de kaders van de strategische visie die de ledenraad vaststelt. Ledencommissies adviseren het bestuur inhoudelijk over relevante punten. De ledenraad toetst het uitgevoerde beleid.
Leden die graag betrokken willen zijn bij de inhoud van het beleid kunnen zich aanmelden voor één van de commissies. Leden die willen meedenken over de strategie van de NBOV kunnen zich kandidaat stellen voor de ledenraad.
1. De ledenraad neemt de rol van de ALV over
De ledenraad bepaalt het strategisch beleid van de vereniging op voorstel van het bestuur: vooraf de inhoudelijke en financiële kaders goedkeuren (jaarplan en begroting) en achteraf toezicht houden (jaarverslag en jaarrekening).
De ledenraad wordt – voor 3 jaar - gekozen door de leden en is een afspiegeling van de vereniging. De 12 leden vertegenwoordigen de segmenten klein, middel en groot (op basis van omzet). Elk lid kan zich kandidaat stellen als hij/zij voldoet aan het profiel:
Klik hier voor meer informatie over de taken en bevoegdheden van de ledenraad.
2. Ledencommissies adviseren het bestuur
Het aantal commissies wordt uitgebreid. Naast de cao-commissie worden meer commissies ingesteld om de inbreng van leden te vergroten. De directie zorgt ervoor dat de commissies op tijd worden geraadpleegd om het bestuur te kunnen adviseren over relevante onderwerpen zoals onderwijs, vak en voedselveiligheid en ondernemerschap (klimaat, regeldruk etc.). Voor de commissieleden geldt dat zij interesse hebben/mee kunnen en willen denken over de onderwerpen die in de betreffende commissie aan de orde komen.
3. Het bestuur bestuurt en is verantwoordelijk
Het bestuur bestuurt de vereniging en is eindverantwoordelijk voor het gevoerde beleid en de financiële gang van zaken. Het bestuur ontwikkelt, met de directeur, een beleids- en financieel kader (meerjarenplan, jaarplan en begroting). De ledenraad keurt dit goed. Het bestuur vertegenwoordigt de vereniging, al dan niet samen met de directeur.
4.Andere vormen van ledenbetrokkenheid