De wetgeving over etiketteren stelt ook eisen aan de etikettering van niet-voorverpakte levensmiddelen. Dit betekent in de praktijk dat u informatie over allergenen in deze producten geeft. Op deze pagina vindt u praktische documenten en informatiebladen die u helpen om consumenten te informeren over allergenen in niet-voorverpakte levensmiddelen.
Sinds december 2014 bestaat de categorie niet-voorverpakte levensmiddelen uit:
De NVWA heeft een beslisboom opgesteld. Met deze beslisboom kunt u, aan de hand van de voorbeelden, nagaan welke verplichtingen er per type product zijn. Voor niet-voorverpakte levensmiddelen moet u de allergeneninformatie kunnen verstrekken per product. Gebruik hiervoor de factsheet allergeneninformatie en de invulschema’s die u hieronder kunt downloaden. Daarnaast kunt u de allergeneninformatie met behulp van bakkerijsoftware in kaart brengen.
Informatieblad (niet-)voorverpakte producten
NBOV-Factsheet Allergeneninformatieverstrekking
Invulschema Allergenen/Product
Invulschema Allergenen
Flyer Vermelden van allergeneninformatie
Voorbeeldbrief: Verzoek aan leverancier om specificaties in SpecsPlaza onder te brengen
U moet uw klanten informeren over de allergenen in uw producten. Doet u dit mondeling? Dan moet u dat aan uw klanten laten weten. Dat kan met een bordje op de toonbank of op een andere zichtbare plek in de winkel.
De NBOV heeft daarvoor een handig toonbankbordje gemaakt. Er is een variant voor bakkers, banketbakkers en chocolatiers. NBOV-leden kunnen dit hieronder downloaden en printen, en bijvoorbeeld in een perspex-standaard plaatsen of plastificeren en neerleggen. Wilt u het laten drukken? U kunt ook het vormgeversbestand downloaden en dit aanleveren bij uw drukker.
Bordje allergenen Dé Ambachtelijke Bakker
Drukwerkbestand bordje allergenen Dé Ambachtelijke Bakker
Bordje allergenen Dé Ambachtelijke Banketbakker
Drukwerkbestand bordje Dé Ambachtelijke Banketbakker
Bordje allergenen Dé Ambachtelijke Chocolatier
Drukwerkbestand bordje Dé Ambachtelijke Chocolatier
Ook voor een webshop of bestellijst geldt de etiketteringswetgeving:
Het is belangrijk dat medewerkers goede kennis van allergenen hebben. De NBOV heeft samen met de KNS (slagers), KHN (horeca) en het Vakcentrum (kleinschalige retail) een gratis online allergenentraining ontwikkeld: de e-learning Allergenen. In de training komt de basisinformatie over de 14 wettelijke allergenen aan de orde, en het belang van een schone productieomgeving en machines.