Dagvers blijft écht dagvers

Limburgse vlaai beschermt traditie én consument

Goed nieuws voor ambachtelijke bakkers: de overheid heeft besloten dat de Limburgse vlaai alleen nog ‘Limburgse vlaai’ mag heten als deze uiterlijk één dag na productie wordt verkocht. Grote industriële bakkerijen maakten hier bezwaar tegen, maar die bezwaren zijn ongegrond verklaard. Kortom dagvers blijft écht dagvers.

Wat betekent dit besluit?

De term dagvers is nu officieel vastgelegd. Dat betekent:

  • De Limburgse vlaai moet op de dag van bakken, of uiterlijk de volgende dag, verkocht worden.
  • De vlaai mag niet worden ingevroren.
  • Verkoop ná één dag mag nog wel, maar dan zonder de naam ‘Limburgse vlaai’.

Zo weet de consument zeker dat hij een echt vers en ambachtelijk product koopt.

Waarom is dit belangrijk?

Dit besluit is een grote overwinning voor ambachtelijke bakkers. Grote fabrieksbakkers wilden de betekenis van ‘dagvers’ oprekken naar zes dagen. Maar dankzij dit besluit blijft het een bijzonder streekproduct, dat met zorg en vakmanschap wordt gemaakt.

“Een vlaai die zes dagen oud is, is niet meer dagvers,” zegt de NBOV. “Dit besluit zorgt voor duidelijkheid én eerlijke concurrentie.”

Relevante nieuwsartikelen

Verbeterde website live op dinsdag 4 november!
NBOV Nieuws

Verbeterde website live op dinsdag 4 november!

Aankomende dinsdag 4 november gaat de verbeterde website online! Naar aanleiding van ontvangen feedback over de gebruiksvriendelijkheid is de site vernieuwd en overzichtelijker gemaakt. Neem dinsdag zeker een kijkje en...
1 minuut
Den Haag, wordt het gebakken lucht of zoete broodjes?
NBOV Nieuws

Den Haag, wordt het gebakken lucht of zoete broodjes?

Ambachtelijke bakkers doen dringende oproep aan politiek: geef ondernemers weer lucht Gouda, 22 oktober 2025 – De Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) doet een dringende...
3 minuten
Welke regels moeten weg?
NBOV Nieuws

Welke regels moeten weg?

Het kabinet wil vóór de zomer van 2026 honderden regels schrappen. Laat weten welke regels jouw werk moeilijker maken? Deel je voorbeeld hier en help mee om onnodige regels...
1 minuut
Wijzigingen loontabellen jeugdigen
NBOV Nieuws

Wijzigingen loontabellen jeugdigen

Vanaf 1 juli 2025 zijn de loonschalen 4 en 5 bij jeugdige medewerkers vervallen voor de loontabel Algemeen en productie. Voor de loontabel Commercie vervallen de loonschalen 4 en...
1 minuut
NBOV zet zich in voor minder regeldruk bij de AVG
NBOV Nieuws

NBOV zet zich in voor minder regeldruk bij de AVG

De NBOV heeft meegedaan aan de gesprekken die het ministerie van Economische Zaken en de Autoriteit Persoonsgegevens begin juni organiseerden over de regeldruk rond de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Samen met andere brancheorganisaties...
1 minuut
Prinsjesdag begon met bezoek aan Maison Kelder
NBOV Nieuws

Prinsjesdag begon met bezoek aan Maison Kelder

De start van Prinsjesdag begon met een bezoek van NBOV-voorzitter Danielle Uljee, minister Vincent Karremans en Jacco Vonhof (voorzitter van MKB-Nederland) aan Banketbakkerij Maison Kelder in Den...
1 minuut
Vakbondswerk in de onderneming
NBOV Nieuws

Vakbondswerk in de onderneming

De bonden (vooral FNV) zijn actief op zoek naar nieuwe leden en bezoeken regelmatig bedrijven. Daarover staan (al jarenlang) afspraken in de cao. Voor veel werkgevers is zo’n bezoek...
4 minuten
Modelarbeidsovereenkomsten voor werkgevers
NBOV Nieuws

Modelarbeidsovereenkomsten voor werkgevers

Wil je een nieuwe medewerker in dienst nemen? Dan wil je natuurlijk wel dat de arbeidsovereenkomst klopt en dat alle afspraken erin staan. Een arbeidsovereenkomst zelf opstellen kan lastig zijn....
2 minuten
Vanaf 1 oktober geldt de urenbank. Heb jij alles al geregeld?
NBOV Nieuws

Vanaf 1 oktober geldt de urenbank. Heb jij alles al geregeld?

In de nieuwe cao heeft de NBOV samen met de vakbonden de halfjaar urensystematiek afgesproken. Dit vervangt de huidige overwerkregeling. Het gaat gelden vanaf 1 oktober 2025. Wat...
1 minuut
De cao en de rol van de overheid
NBOV Nieuws

De cao en de rol van de overheid

Een cao wordt afgesloten door de werkgeversorganisatie en vakbonden. In de ambachtelijke bakkerij zijn dat de NBOV en FNV en CNV. Beide partijen brengen hun eigen wensen in. De wensen van...
3 minuten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bakkerszaken is dé nieuwsbrief voor de ambachtelijke bakkers. Hierin vind je al het nieuws en ontwikkelingen die voor jou als ondernemer op dit moment belangrijk zijn. Ook als je geen lid bent van de NBOV kan je Bakkerzaken ontvangen. Let wel: sommige artikelen zijn alleen te lezen door leden.

"*" geeft vereiste velden aan