Dagvers blijft écht dagvers

Limburgse vlaai beschermt traditie én consument
Goed nieuws voor ambachtelijke bakkers: de overheid heeft besloten dat de Limburgse vlaai alleen nog ‘Limburgse vlaai’ mag heten als deze uiterlijk één dag na productie wordt verkocht. Grote industriële bakkerijen maakten hier bezwaar tegen, maar die bezwaren zijn ongegrond verklaard. Kortom dagvers blijft écht dagvers.
Wat betekent dit besluit?
De term dagvers is nu officieel vastgelegd. Dat betekent:
- De Limburgse vlaai moet op de dag van bakken, of uiterlijk de volgende dag, verkocht worden.
- De vlaai mag niet worden ingevroren.
- Verkoop ná één dag mag nog wel, maar dan zonder de naam ‘Limburgse vlaai’.
Zo weet de consument zeker dat hij een echt vers en ambachtelijk product koopt.
Waarom is dit belangrijk?
Dit besluit is een grote overwinning voor ambachtelijke bakkers. Grote fabrieksbakkers wilden de betekenis van ‘dagvers’ oprekken naar zes dagen. Maar dankzij dit besluit blijft het een bijzonder streekproduct, dat met zorg en vakmanschap wordt gemaakt.
“Een vlaai die zes dagen oud is, is niet meer dagvers,” zegt de NBOV. “Dit besluit zorgt voor duidelijkheid én eerlijke concurrentie.”
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Bakkerszaken is dé nieuwsbrief voor de ambachtelijke bakkers. Hierin vind je al het nieuws en ontwikkelingen die voor jou als ondernemer op dit moment belangrijk zijn. Ook als je geen lid bent van de NBOV kan je Bakkerzaken ontvangen. Let wel: sommige artikelen zijn alleen te lezen door leden.
"*" geeft vereiste velden aan