Eerste cao voor Ambachtelijke Bakkers: een historisch akkoord

Werkgevers (NBOV) en vakbonden hebben voor het eerst een eigen cao voor Ambachtelijke Bakkers gesloten. Deze mijlpaal is bereikt zonder acties. De komende tijd volgen er informatiebijeenkomsten voor NBOV leden over de afspraken. Vooral de verschillende loonstijgingen voor productie en verkoopmedewerkers en de ‘urenbank’ zijn nieuw.

Vanaf 8 januari is 7 keer onderhandeld over een nieuwe cao Ambachtelijke Bakkerijen. Het onderhandelingsakkoord met FNV en CNV is nu een feit. Ambachtelijke bedrijven hebben vanaf nu eigen arbeidsvoorwaarden die anders zijn dan die van industriële bedrijven. De nieuwe cao geldt vanaf 1 maart 2025 tot en met 31 augustus 2026.

Welke cao geldt voor welk bedrijf?

De nieuwe cao geldt voor ambachtelijke bakkersbedrijven. Dat is niet voor iedereen in de branche helder. Je kunt als ondernemer niet zelf kiezen onder welke cao je valt. Ook maakt het niet uit hoe groot je bedrijf is. Je hebt een ambachtelijk bedrijf als je ambachtelijk produceert en/of verkoopt  aan consumenten via je winkel of ander (online) verkooppunt of aan zakelijke afnemers. Jouw producten zijn normaalgesproken te herkennen aan de naam en het label van je bakkerij zelf.

Als een bedrijf fabrieksmatig produceert valt het onder de industriële cao. Die bedrijven verkopen hun producten ook niet zelf aan consumenten, maar leveren ze aan wederverkopers. Naast de industriële NVB leden (ongeveer 50) zijn er nog een paar ongeorganiseerde bedrijven die ook fabrieksmatig produceren die dus de NVB cao moeten toepassen.

Bij de splitsing van de cao is afgesproken dat ook in de toekomst geldt: ‘wat ambacht is, ‘blijft ambacht, en wat industrie is blijft industrie’. Daarover moet er een duidelijke tekst in de nieuwe cao komen.

De loonafspraken in de Cao Ambachtelijke Bakkers

Werknemers krijgen een loonsverhoging in 3 stappen: op 1 juli 2025, 1 januari 2026 en 1 juli 2026. Dat komt neer op zo’n 7%. De eerstvolgende stijging daarna is (heel waarschijnlijk) pas in 2027. De aanpassingen zijn niet voor iedere medewerker hetzelfde: De jeugdlonen stijgen minder hard omdat die al jaren boven het WML (Wettelijk Minimum Loon) liggen. De algemene tabel, die geldt voor o.a. bakkers stijgt in procenten. Voor het winkelpersoneel stijgen de lonen deels in procenten en deels in centen. De lagere lonen gaan er dus meer op vooruit. Vanaf 2026 komt er een hele nieuwe loontabel zodat deze functies niet meer lager liggen dan het wettelijk minimum loon.

Wat is er verder afgesproken?

Een belangrijke afspraak in de nieuwe cao is de ‘urenbank’. Dat lijkt een ingewikkelde regeling maar betekent eigenlijk dat je plus en minuren binnen een periode van een half jaar kunt verrekenen, zonder dat je overwerktoeslag betaalt.

Dit voorkomt veel extra kosten voor werkgevers. Het Europese Hof heeft namelijk bepaald dat de overwerktoeslag ook geldt voor parttimers vanaf het eerste uur dat zij boven hun contracturen zitten. Uitspraken van het Europese Hof gelden als wet, dus de NBOV wilde dit oplossen in de cao, omdat 76% van de medewerkers in het ambacht parttimer is, en de kosten voor jou als werkgever dus fors!

Werknemers krijgen meer mogelijkheden om hun loopbaan te plannen, bijvoorbeeld via een loopbaanadvies. Ook worden vitaliteitsregelingen aangepast. Gezond werken moet langer mogelijk zijn, en nieuwe medewerkers moeten eerst een aantal jaren in de ambachtelijke bakkerijsector werken voordat ze kunnen instappen in de regeling.

De tekst wordt beter leesbaar en er komt een nieuw Ambachtelijke Bakkers Fonds. De premie daarvan is structureel verlaagd naar 0,8% (was 1%). Dit fonds heeft als doel om te zorgen voor imago en instroom, opleiding en ontwikkeling en vitaliteit en gezondheid in de Ambachtelijke Bakkerij.

Werkgevers en vakbonden werken de komende periode samen verder uit hoe de afspraken precies worden ingevuld.

Tip! Cao-advisering

Leden van de NBOV kunnen al hun cao-vragen neerleggen bij de bedrijfsadviseurs juridisch. Houd onze agenda in de gaten voor informatiebijeenkomsten over de nieuwe cao. Deze vind hier!

Met vriendelijke groet,
Marie-Hélène Zengerink
Algemeen Directeur

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten