Vanaf 2023 nieuwe regels rondom knaagdieroverlast

Vanaf 2023 verandert de wetgeving rondom knaagdieren. Nieuwe regels bepalen hoe we vanaf dan omgaan met overlast door knaagdieren (ratten en muizen). Vanaf 1 januari 2023 wordt het wettelijk verplicht voor plaagdierbeheersers om met IPM (Integrated Pest Management) te werken. Deze manier van werken legt de nadruk op het voorkomen van overlast door knaagdieren, in plaats van het bestrijden van knaagdieren. Knaagdierbeheersing wordt hierdoor onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering.

Om de aanwezigheid van ratten en muizen te voorkomen zorg je ervoor dat de bedrijfsruimten schoon zijn en blijven. Je voedsel en grondstoffen zijn opgeborgen in goed afgesloten bakken of containers. De afvalbakken sluiten goed en kieren en gaten in de bedrijfsruimten zijn gedicht. Op de pagina plaagdieren en de website van Milieu Centraal staan praktische tips en checklists voor het bestrijden en voorkomen van overlast door muizen en ratten.

Het doel van de wetswijziging is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Vanaf 2023 mogen daarom alleen gecertificeerde bedrijven deze middelen inzetten. Het wordt strafbaar om zonder certificaat chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten tegen knaagdieren. Is de knaagdierenoverlast zo groot dat je gebruik moet maken van chemische bestrijdingsmiddelen? Laat dit dan doen door een gecertificeerd bedrijf. Een van de gecertificeerde bedrijven is Rentokil. In samenwerking met de NBOV biedt Rentokil een speciaal plaagdierbeheersingspakket aan.

Wachtwoord resetten
Lid worden

Geniet van alle voordelen die een NBOV-lidmaatschap te bieden heeft