Bakkerszout 2.0

Als bakker weet je als geen ander dat je zout nodig hebt om een brood te bakken. Voor consumenten is te veel zout – en dan vooral het natriumgehalte in zout – schadelijk. De bakkerijsector is al jaren bewust bezig met zout via het convenant Bakkerszout. Je kunt het natriumgehalte in zout niet blijven verlagen, de grens ligt bij zo’n 1,3% op droge stof. De bakkerijsector heeft het initiatief genomen voor Bakkerszout 2.0, waarin natrium gedeeltelijk wordt vervangen. Ook de NBOV draait mee in dat project. Voorwaarde van het project is dat het nieuwe zout geen negatieve invloed heeft op smaak, prijs of het bakproces. Een mix van natriumchloride, kaliumchloride en magnesiumzout lijkt veelbelovend.

De overheid wil via de Nationale Aanpak Product Verbetering (NAPV), producten ‘gezonder’ maken. Niet alleen de hoeveelheid zout in producten moet omlaag, maar bijvoorbeeld ook suiker.

Als je als sector zelf initiatief neemt, kun je het imago van je producten verbeteren zonder dat het minder lekker of moeilijker te verwerken is. Het liefst wordt het nieuwe zout onder de naam Bakkerszout gebruikt. Het ministerie wil dat alle componenten afzonderlijk op het etiket vermeld worden, maar dat is onpraktisch voor bakkers en verwarrend voor consumenten.

Wat zit er in Bakkerszout 2.0?

  • Natriumreductie: 43% lager dan standaard bakkerszout
  • Toevoegingen: Kaliumchloride en magnesiumzout
  • Jodiumgehalte: Onveranderd (volgens RIVM gewenst niveau)
  • Smaak: Gelijkwaardig bevonden in zowel expert- als consumententesten
  • Proceskwaliteit: Voldoende, mits de hygroscopie goed wordt beheerst

Als het ministerie akkoord gaat dan moet je je als bakker voorbereiden: recepturen uittesten, etiketten aanpassen, digitale recepten en eventueel nieuwe verpakkingen.

Lees hier het uitgebreidere artikel in Bakkerswereld.

Relevante nieuwsartikelen

Verbeterde website live op dinsdag 4 november!
NBOV Nieuws

Verbeterde website live op dinsdag 4 november!

Aankomende dinsdag 4 november gaat de verbeterde website online! Naar aanleiding van ontvangen feedback over de gebruiksvriendelijkheid is de site vernieuwd en overzichtelijker gemaakt. Neem dinsdag zeker een kijkje en...
1 minuut
Den Haag, wordt het gebakken lucht of zoete broodjes?
NBOV Nieuws

Den Haag, wordt het gebakken lucht of zoete broodjes?

Ambachtelijke bakkers doen dringende oproep aan politiek: geef ondernemers weer lucht Gouda, 22 oktober 2025 – De Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) doet een dringende...
3 minuten
Welke regels moeten weg?
NBOV Nieuws

Welke regels moeten weg?

Het kabinet wil vóór de zomer van 2026 honderden regels schrappen. Laat weten welke regels jouw werk moeilijker maken? Deel je voorbeeld hier en help mee om onnodige regels...
1 minuut
Wijzigingen loontabellen jeugdigen
NBOV Nieuws

Wijzigingen loontabellen jeugdigen

Vanaf 1 juli 2025 zijn de loonschalen 4 en 5 bij jeugdige medewerkers vervallen voor de loontabel Algemeen en productie. Voor de loontabel Commercie vervallen de loonschalen 4 en...
1 minuut
NBOV zet zich in voor minder regeldruk bij de AVG
NBOV Nieuws

NBOV zet zich in voor minder regeldruk bij de AVG

De NBOV heeft meegedaan aan de gesprekken die het ministerie van Economische Zaken en de Autoriteit Persoonsgegevens begin juni organiseerden over de regeldruk rond de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Samen met andere brancheorganisaties...
1 minuut
Prinsjesdag begon met bezoek aan Maison Kelder
NBOV Nieuws

Prinsjesdag begon met bezoek aan Maison Kelder

De start van Prinsjesdag begon met een bezoek van NBOV-voorzitter Danielle Uljee, minister Vincent Karremans en Jacco Vonhof (voorzitter van MKB-Nederland) aan Banketbakkerij Maison Kelder in Den...
1 minuut
Vakbondswerk in de onderneming
NBOV Nieuws

Vakbondswerk in de onderneming

De bonden (vooral FNV) zijn actief op zoek naar nieuwe leden en bezoeken regelmatig bedrijven. Daarover staan (al jarenlang) afspraken in de cao. Voor veel werkgevers is zo’n bezoek...
4 minuten
Modelarbeidsovereenkomsten voor werkgevers
NBOV Nieuws

Modelarbeidsovereenkomsten voor werkgevers

Wil je een nieuwe medewerker in dienst nemen? Dan wil je natuurlijk wel dat de arbeidsovereenkomst klopt en dat alle afspraken erin staan. Een arbeidsovereenkomst zelf opstellen kan lastig zijn....
2 minuten
Vanaf 1 oktober geldt de urenbank. Heb jij alles al geregeld?
NBOV Nieuws

Vanaf 1 oktober geldt de urenbank. Heb jij alles al geregeld?

In de nieuwe cao heeft de NBOV samen met de vakbonden de halfjaar urensystematiek afgesproken. Dit vervangt de huidige overwerkregeling. Het gaat gelden vanaf 1 oktober 2025. Wat...
1 minuut
De cao en de rol van de overheid
NBOV Nieuws

De cao en de rol van de overheid

Een cao wordt afgesloten door de werkgeversorganisatie en vakbonden. In de ambachtelijke bakkerij zijn dat de NBOV en FNV en CNV. Beide partijen brengen hun eigen wensen in. De wensen van...
3 minuten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bakkerszaken is dé nieuwsbrief voor de ambachtelijke bakkers. Hierin vind je al het nieuws en ontwikkelingen die voor jou als ondernemer op dit moment belangrijk zijn. Ook als je geen lid bent van de NBOV kan je Bakkerzaken ontvangen. Let wel: sommige artikelen zijn alleen te lezen door leden.

"*" geeft vereiste velden aan