Ik maak er graag chocola van!

Ik merk dat veel mensen niet begrijpen wat er gebeurt in de sector. De cao wordt gesplitst en ook het sociaal fonds. Er verdwijnt een pot met geld. Hoe nu verder? Dat zal wel ruzie zijn tussen ambacht en industrie. Samenwerken doe je echter op onderwerpen die je binden en niet op zaken die je scheiden.

Eigen arbeidsvoorwaarden

Eerst terug naar de feiten: een cao gaat over arbeidsvoorwaarden. Niet meer en niet minder. En in de afgelopen jaren zijn de industriële en ambachtelijke bedrijven, de activiteiten, functies en dus de werkzaamheden van medewerkers meer uit elkaar gegroeid. Dat vraagt om eigen arbeidsvoorwaarden. Bij de onderhandelingen in juni 2023 deed de industrie (NVB) – onder druk van stakingen – ineens een loonbod van 16% in plaats van de ook al forse ongeveer 9% waarover we het samen eens waren. Omdat de loonkosten in het ambacht gemiddeld twee tot drie keer hoger liggen kon de NBOV niet anders dan een eigen cao sluiten.

Als je de cao splitst, betekent dat ook het einde van het sociaal fonds. Dat is immers ook een afspraak tussen cao-partijen. De gelden in zo’n fonds zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat er voldoende goed opgeleide en ontwikkelde medewerkers zijn in de bedrijven die fit, gezond en met plezier kunnen werken.

Een eigen cao en een eigen fonds betekent dat zowel de industrie als het ambacht de arbeidsvoorwaarden, de activiteiten en de projecten beter kunnen toespitsen op de medewerkers in de achterban. En dat is precies de bedoeling van de Ambachtelijke Bakkers Cao en het Ambachtelijke Bakkers Fonds. Dat betekent ook dat er het een en ander verandert en nog veel onzeker is. Dat nieuwe fonds moet nog worden opgericht en de afspraken daarover maken de cao-partijen.

Als de samenwerking in de cao stopt, wil dat niet zeggen dat dit automatisch ook voor andere onderwerpen geldt. Samenwerken doe je immers op onderwerpen waar je een gemeenschappelijk doel mee hebt, zoals de kwaliteit van de producten, de grondstoffen, het gebruik van zout en suiker. Dit soort onderwerpen vraagt om samenwerking in de hele sector, van het begin tot het einde van de keten; van grondstoffenleverancier tot gebruiker: de bakker. Industrieel of ambachtelijk, met een blije consument als klant. Daar kun je wel chocola van maken.

Marie-Hélène Zengerink
Algemeen Directeur NBOV

Deze column is op 28 maart verschenen in Bakkers in Bedrijf.

Relevante nieuwsartikelen

Verbeterde website live op dinsdag 4 november!
NBOV Nieuws

Verbeterde website live op dinsdag 4 november!

Aankomende dinsdag 4 november gaat de verbeterde website online! Naar aanleiding van ontvangen feedback over de gebruiksvriendelijkheid is de site vernieuwd en overzichtelijker gemaakt. Neem dinsdag zeker een kijkje en...
1 minuut
Den Haag, wordt het gebakken lucht of zoete broodjes?
NBOV Nieuws

Den Haag, wordt het gebakken lucht of zoete broodjes?

Ambachtelijke bakkers doen dringende oproep aan politiek: geef ondernemers weer lucht Gouda, 22 oktober 2025 – De Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) doet een dringende...
3 minuten
Welke regels moeten weg?
NBOV Nieuws

Welke regels moeten weg?

Het kabinet wil vóór de zomer van 2026 honderden regels schrappen. Laat weten welke regels jouw werk moeilijker maken? Deel je voorbeeld hier en help mee om onnodige regels...
1 minuut
Wijzigingen loontabellen jeugdigen
NBOV Nieuws

Wijzigingen loontabellen jeugdigen

Vanaf 1 juli 2025 zijn de loonschalen 4 en 5 bij jeugdige medewerkers vervallen voor de loontabel Algemeen en productie. Voor de loontabel Commercie vervallen de loonschalen 4 en...
1 minuut
NBOV zet zich in voor minder regeldruk bij de AVG
NBOV Nieuws

NBOV zet zich in voor minder regeldruk bij de AVG

De NBOV heeft meegedaan aan de gesprekken die het ministerie van Economische Zaken en de Autoriteit Persoonsgegevens begin juni organiseerden over de regeldruk rond de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Samen met andere brancheorganisaties...
1 minuut
Prinsjesdag begon met bezoek aan Maison Kelder
NBOV Nieuws

Prinsjesdag begon met bezoek aan Maison Kelder

De start van Prinsjesdag begon met een bezoek van NBOV-voorzitter Danielle Uljee, minister Vincent Karremans en Jacco Vonhof (voorzitter van MKB-Nederland) aan Banketbakkerij Maison Kelder in Den...
1 minuut
Vakbondswerk in de onderneming
NBOV Nieuws

Vakbondswerk in de onderneming

De bonden (vooral FNV) zijn actief op zoek naar nieuwe leden en bezoeken regelmatig bedrijven. Daarover staan (al jarenlang) afspraken in de cao. Voor veel werkgevers is zo’n bezoek...
4 minuten
Modelarbeidsovereenkomsten voor werkgevers
NBOV Nieuws

Modelarbeidsovereenkomsten voor werkgevers

Wil je een nieuwe medewerker in dienst nemen? Dan wil je natuurlijk wel dat de arbeidsovereenkomst klopt en dat alle afspraken erin staan. Een arbeidsovereenkomst zelf opstellen kan lastig zijn....
2 minuten
Vanaf 1 oktober geldt de urenbank. Heb jij alles al geregeld?
NBOV Nieuws

Vanaf 1 oktober geldt de urenbank. Heb jij alles al geregeld?

In de nieuwe cao heeft de NBOV samen met de vakbonden de halfjaar urensystematiek afgesproken. Dit vervangt de huidige overwerkregeling. Het gaat gelden vanaf 1 oktober 2025. Wat...
1 minuut
De cao en de rol van de overheid
NBOV Nieuws

De cao en de rol van de overheid

Een cao wordt afgesloten door de werkgeversorganisatie en vakbonden. In de ambachtelijke bakkerij zijn dat de NBOV en FNV en CNV. Beide partijen brengen hun eigen wensen in. De wensen van...
3 minuten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bakkerszaken is dé nieuwsbrief voor de ambachtelijke bakkers. Hierin vind je al het nieuws en ontwikkelingen die voor jou als ondernemer op dit moment belangrijk zijn. Ook als je geen lid bent van de NBOV kan je Bakkerzaken ontvangen. Let wel: sommige artikelen zijn alleen te lezen door leden.

"*" geeft vereiste velden aan