Tips bij opvolging

In de bakkerijsector hebben we veel mooie familiebedrijven. Gelukkig zijn er nog steeds jongeren die graag de bakkerij van hun ouders willen overnemen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Zowel voor de opvolgers als voor de stoppers komt er veel bij kijken. Graag geven we een aantal tips.

Tips voor de opvolgers: “De Dragers van het Familieambacht”

  • Respecteer het verleden, weet waar je vandaan komt maar kijk ook vooruit. Jouw ouders hebben een solide basis gelegd; bouw daarop voort door nieuwe kansen te benutten en je eigen visie te ontwikkelen.
  • Zorg voor een soepele overgang: neem de tijd om de bestaande klanten en hun wensen te leren kennen, zodat de continuïteit van de bakkerij gewaarborgd blijft.
  • Durf te moderniseren: of het nu gaat om het digitaliseren van bestellingen of het introduceren van trendy producten, innovatie is essentieel om relevant te blijven.
  • Houd de familiedynamiek gezond. Overnames binnen een familie kunnen uitdagend zijn. Zorg voor duidelijke afspraken en blijf open en eerlijk communiceren.

Tips voor de stoppers: “De Ambachtelijke Mentoren”

  • Wees een gids, geen bestuurder. Ondersteun de opvolgers met jouw kennis en ervaring, maar geef ze ook de ruimte om eigen keuzes te maken.
  • Bereid je op tijd voor: start met voorbereiden plusminus 8 jaar voorafgaand. Zorg dat je de overdracht goed regelt, van financiën tot praktische zaken, zodat de nieuwe generatie op een stabiele basis kan voortbouwen.
  • Geniet van je nieuwe vrijheid. Je hebt jarenlang hard gewerkt. Neem nu de tijd om te ontspannen en te genieten van wat je hebt opgebouwd.
  • Blijf betrokken, maar met mate. Je input kan waardevol zijn, maar wees terughoudend om ongevraagd advies te geven. Vertrouwen in de opvolgers is de sleutel.

Voor zowel de opvolgers als de stoppers:  Bewaak de passie voor het bakkersvak.

Of je nu aan het begin van je loopbaan staat, het stokje overneemt of een stap terug doet, één ding blijft belangrijk: de liefde voor het bakkersvak. Die passie zorgt ervoor dat de geur van versgebakken brood altijd een glimlach op gezichten tovert!

Wil je meer over het onderwerp ‘Opvolging in een familiebedrijf’ weten kom dan op 11 februari naar de NBOV-middag over dit thema. Meer informatie over deze bijeenkomst vind je hier.

Tekst: Miranda Kruithof en Renee de Kuiper

Relevante nieuwsartikelen

Gommans wint amandelstaafkeuring
Nieuws uit de branche

Gommans wint amandelstaafkeuring

Wageningen - Na een spannende finalekeuring waarin 12 amandelstaven meededen om de prijzen is die van Gommans als winnaar uit de bus gekomen. Echte Bakker Gertjan uit Schoonhoven werd...
2 minuten
Bakkerij Dunselman viert 165 jaar vakmanschap
Nieuws uit de branche

Bakkerij Dunselman viert 165 jaar vakmanschap

Den Helder, november 2025 - “De mooiste herinneringen hebben vaak een eigen geur,” vertellen Barry en Peter Dunselman. “Voor ons is dat de geur van roomboter, vanille en versgebakken brood....
3 minuten
Wero vervangt iDEAL in 2026
Nieuws uit de branche

Wero vervangt iDEAL in 2026

Vanaf 2026 verdwijnt de vertrouwde betaalmethode iDEAL en maakt plaats voor Wero, een nieuw Europees betaalsysteem. Wat betekent dat voor jou als bakker met een webshop? De overgang komt snel...
1 minuut
Banketbakker voert creatieve verkiezingscampagne met gebakskieswijzer
Nieuws uit de branche

Banketbakker voert creatieve verkiezingscampagne met gebakskieswijzer

Alblasserdam, 27 oktober 2025 — Terwijl politieke partijen volop campagne voeren, kiest Banketbakkerij Prins voor een originele aanpak. Eigenaar Edwin Prins zet verkiezingskoorts om in iets smakelijks: een...
2 minuten
Goud voor Nederland op de Mondial du Pain 2025!
Nieuws uit de branche

Goud voor Nederland op de Mondial du Pain 2025!

Nantes, 23 oktober 2025 – Het Nederlandse bakkersduo Féra de Vries en Roy Schepers heeft goud gewonnen op de Mondial du Pain in het Franse Nantes. Onder leiding van...
2 minuten
Doe mee aan het NK Broodbeleggen 2026
Nieuws uit de branche

Doe mee aan het NK Broodbeleggen 2026

Van 19 januari tot en met 4 februari 2026 vindt de tweede editie van het NK Broodbeleggen plaats. De aftrap is in de Week van het Brood, hét moment om...
1 minuut
Winnaars Speculaaskeuring 2025
Nieuws uit de branche

Winnaars Speculaaskeuring 2025

Na twee dagen keuren door een vakjury en een consumentenpanel zijn de winnaars van de jaarlijkse Beko Speculaaskeuring bekendgemaakt. Uit in totaal 294 ingezonden producten zijn 25 ambachtelijke (banket)bakkers...
3 minuten
De Oude Bakkerij genomineerd voor Museumprijs 2025
Nieuws uit de branche

De Oude Bakkerij genomineerd voor Museumprijs 2025

akkerijmuseum De Oude Bakkerij staat op de shortlist van de VriendenLoterij Museumprijs 2025. Samen met het Drents Museum en NEMO dingt het museum mee naar deze landelijke publieksprijs. Beleven met alle zintuigen Het thema van dit jaar...
1 minuut
Ontbijten buitenshuis verdubbelt: kansen voor de bakker
Nieuws uit de branche

Ontbijten buitenshuis verdubbelt: kansen voor de bakker

Steeds meer consumenten kiezen ervoor om hun ontbijt buitenshuis te kopen. Uit recent onderzoek van FSIN blijkt dat zowel de frequentie als de besteding de afgelopen zes jaar zijn...
1 minuut
Goed nieuws uit Medemblik!
Nieuws uit de branche

Goed nieuws uit Medemblik!

Het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij is opgenomen op de longlist voor de VriendenLoterij Museumprijs 2025. Het thema dit jaar is het multisensorisch museum – en...
1 minuut

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bakkerszaken is dé nieuwsbrief voor de ambachtelijke bakkers. Hierin vind je al het nieuws en ontwikkelingen die voor jou als ondernemer op dit moment belangrijk zijn. Ook als je geen lid bent van de NBOV kan je Bakkerzaken ontvangen. Let wel: sommige artikelen zijn alleen te lezen door leden.

"*" geeft vereiste velden aan