Bakkerijmuseum Medemblik doet mee aan Rabo ClubSupport 2025

Stem en help mee het verhaal van suiker te vertellen

In Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik komt het bakkersambacht tot leven. Bezoekers proeven een versgebakken Medemblikker Mop, zien bakkers en chocolatiers aan het werk en beleven brood, koek en banket met alle zintuigen. De Oude Bakkerij is het enige museum in Nederland dat zich volledig richt op het bakkersambacht.

Meer dan alleen zoet

Dit jaar doet het museum mee aan Rabo ClubSupport 2025. Met de opbrengst maakt het museum een nieuwe expositie over het complete verhaal van suiker.

“Suiker staat voor zoetheid en verleiding, maar heeft ook een schaduwzijde,” zegt directeur Jacco Spil. “We laten de schoonheid van suikerwerk en chocolade zien en ook de link met slavernij en koloniale geschiedenis. Zo krijgt het verhaal over banket extra diepgang en betekenis.”

Stem op het Bakkerijmuseum Medemblik

Leden van de Rabobank stemmen via de Rabo App of website. Hoe meer stemmen, hoe groter de bijdrage.
“Ons museum draait om beleving en verhalen vertellen” zegt Spil. Met stemmen blijft het ambacht levend en wordt ook de schaduwzijde zichtbaar. Zo wordt een bezoek aan De Oude Bakkerij nog waardevoller.”

Extra bijzonder nieuws

De Oude Bakkerij staat ook op de longlist van de VriendenLoterij Museumprijs 2025 in de categorie meest multisensorische museum. Op 9 oktober wordt bekend of het museum naar de shortlist gaat. Daarna volgt een landelijke stemcampagne. Elke stem levert een euro op en helpt de titel meest zintuigelijke museum van Nederland te winnen.

Relevante nieuwsartikelen

Gommans wint amandelstaafkeuring
Nieuws uit de branche

Gommans wint amandelstaafkeuring

Wageningen - Na een spannende finalekeuring waarin 12 amandelstaven meededen om de prijzen is die van Gommans als winnaar uit de bus gekomen. Echte Bakker Gertjan uit Schoonhoven werd...
2 minuten
Bakkerij Dunselman viert 165 jaar vakmanschap
Nieuws uit de branche

Bakkerij Dunselman viert 165 jaar vakmanschap

Den Helder, november 2025 - “De mooiste herinneringen hebben vaak een eigen geur,” vertellen Barry en Peter Dunselman. “Voor ons is dat de geur van roomboter, vanille en versgebakken brood....
3 minuten
Wero vervangt iDEAL in 2026
Nieuws uit de branche

Wero vervangt iDEAL in 2026

Vanaf 2026 verdwijnt de vertrouwde betaalmethode iDEAL en maakt plaats voor Wero, een nieuw Europees betaalsysteem. Wat betekent dat voor jou als bakker met een webshop? De overgang komt snel...
1 minuut
Banketbakker voert creatieve verkiezingscampagne met gebakskieswijzer
Nieuws uit de branche

Banketbakker voert creatieve verkiezingscampagne met gebakskieswijzer

Alblasserdam, 27 oktober 2025 — Terwijl politieke partijen volop campagne voeren, kiest Banketbakkerij Prins voor een originele aanpak. Eigenaar Edwin Prins zet verkiezingskoorts om in iets smakelijks: een...
2 minuten
Goud voor Nederland op de Mondial du Pain 2025!
Nieuws uit de branche

Goud voor Nederland op de Mondial du Pain 2025!

Nantes, 23 oktober 2025 – Het Nederlandse bakkersduo Féra de Vries en Roy Schepers heeft goud gewonnen op de Mondial du Pain in het Franse Nantes. Onder leiding van...
2 minuten
Doe mee aan het NK Broodbeleggen 2026
Nieuws uit de branche

Doe mee aan het NK Broodbeleggen 2026

Van 19 januari tot en met 4 februari 2026 vindt de tweede editie van het NK Broodbeleggen plaats. De aftrap is in de Week van het Brood, hét moment om...
1 minuut
Winnaars Speculaaskeuring 2025
Nieuws uit de branche

Winnaars Speculaaskeuring 2025

Na twee dagen keuren door een vakjury en een consumentenpanel zijn de winnaars van de jaarlijkse Beko Speculaaskeuring bekendgemaakt. Uit in totaal 294 ingezonden producten zijn 25 ambachtelijke (banket)bakkers...
3 minuten
De Oude Bakkerij genomineerd voor Museumprijs 2025
Nieuws uit de branche

De Oude Bakkerij genomineerd voor Museumprijs 2025

akkerijmuseum De Oude Bakkerij staat op de shortlist van de VriendenLoterij Museumprijs 2025. Samen met het Drents Museum en NEMO dingt het museum mee naar deze landelijke publieksprijs. Beleven met alle zintuigen Het thema van dit jaar...
1 minuut
Ontbijten buitenshuis verdubbelt: kansen voor de bakker
Nieuws uit de branche

Ontbijten buitenshuis verdubbelt: kansen voor de bakker

Steeds meer consumenten kiezen ervoor om hun ontbijt buitenshuis te kopen. Uit recent onderzoek van FSIN blijkt dat zowel de frequentie als de besteding de afgelopen zes jaar zijn...
1 minuut
Goed nieuws uit Medemblik!
Nieuws uit de branche

Goed nieuws uit Medemblik!

Het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij is opgenomen op de longlist voor de VriendenLoterij Museumprijs 2025. Het thema dit jaar is het multisensorisch museum – en...
1 minuut

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bakkerszaken is dé nieuwsbrief voor de ambachtelijke bakkers. Hierin vind je al het nieuws en ontwikkelingen die voor jou als ondernemer op dit moment belangrijk zijn. Ook als je geen lid bent van de NBOV kan je Bakkerzaken ontvangen. Let wel: sommige artikelen zijn alleen te lezen door leden.

"*" geeft vereiste velden aan