Ontbijten buitenshuis verdubbelt: kansen voor de bakker

Steeds meer consumenten kiezen ervoor om hun ontbijt buitenshuis te kopen. Uit recent onderzoek van FSIN blijkt dat zowel de frequentie als de besteding de afgelopen zes jaar zijn verdubbeld. Waar vroeger 1 op de 10 Nederlanders buiten de deur ontbeet, doet nu al 1 op de 5 dat. Ook de gemiddelde uitgave groeide flink: van €6,80 naar €14,48 per keer.

Kansen voor de ambachtelijke bakkers

Voor bakkers biedt deze ontwikkeling mooie mogelijkheden. Vooral Millennials en Generatie Z grijpen onderweg vaker een ontbijt, vaak bij een bakker, supermarkt, of treinstation. Zij besteden gemiddeld ruim €14 per keer en zoeken gemak, maar ook kwaliteit en beleving.

Waar ligt de winst?

  • Speel in op snelheid en gemak: bied een ontbijt to go dat makkelijk mee te nemen is.
  • Kwaliteit en verwenmoment: consumenten willen meer dan een snelle hap; ze willen genieten van iets bijzonders.
  • Locatie en zichtbaarheid: denk na over plekken waar veel voorbijgangers zijn, of vergroot de zichtbaarheid in je eigen buurt.
  • Variatie en seizoensspecials: verras vaste klanten en trek nieuwe gasten aan met vernieuwende producten.

Toekomstperspectief

Buitenshuis ontbijten is geen korte trend, maar een blijvende verandering in consumentengedrag. Wie hier als ambachtelijke bakker slim op inspeelt, kan klanten binden, nieuwe doelgroepen aantrekken en extra omzet realiseren.

Relevante nieuwsartikelen

Banketbakker voert creatieve verkiezingscampagne met gebakskieswijzer
Nieuws uit de branche

Banketbakker voert creatieve verkiezingscampagne met gebakskieswijzer

Alblasserdam, 27 oktober 2025 — Terwijl politieke partijen volop campagne voeren, kiest Banketbakkerij Prins voor een originele aanpak. Eigenaar Edwin Prins zet verkiezingskoorts om in iets smakelijks: een...
2 minuten
Goud voor Nederland op de Mondial du Pain 2025!
Nieuws uit de branche

Goud voor Nederland op de Mondial du Pain 2025!

Nantes, 23 oktober 2025 – Het Nederlandse bakkersduo Féra de Vries en Roy Schepers heeft goud gewonnen op de Mondial du Pain in het Franse Nantes. Onder leiding van...
2 minuten
Doe mee aan het NK Broodbeleggen 2026
Nieuws uit de branche

Doe mee aan het NK Broodbeleggen 2026

Van 19 januari tot en met 4 februari 2026 vindt de tweede editie van het NK Broodbeleggen plaats. De aftrap is in de Week van het Brood, hét moment om...
1 minuut
Winnaars Speculaaskeuring 2025
Nieuws uit de branche

Winnaars Speculaaskeuring 2025

Na twee dagen keuren door een vakjury en een consumentenpanel zijn de winnaars van de jaarlijkse Beko Speculaaskeuring bekendgemaakt. Uit in totaal 294 ingezonden producten zijn 25 ambachtelijke (banket)bakkers...
3 minuten
De Oude Bakkerij genomineerd voor Museumprijs 2025
Nieuws uit de branche

De Oude Bakkerij genomineerd voor Museumprijs 2025

akkerijmuseum De Oude Bakkerij staat op de shortlist van de VriendenLoterij Museumprijs 2025. Samen met het Drents Museum en NEMO dingt het museum mee naar deze landelijke publieksprijs. Beleven met alle zintuigen Het thema van dit jaar...
1 minuut
Goed nieuws uit Medemblik!
Nieuws uit de branche

Goed nieuws uit Medemblik!

Het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij is opgenomen op de longlist voor de VriendenLoterij Museumprijs 2025. Het thema dit jaar is het multisensorisch museum – en...
1 minuut
Houd je KVK-gegevens actueel!
Nieuws uit de branche

Houd je KVK-gegevens actueel!

Klopt jouw inschrijving in het Handelsregister nog? Het is belangrijk dat je gegevens altijd juist en volledig zijn. Niet alleen omdat dit verplicht is, maar ook omdat klanten, leveranciers, banken...
1 minuut
Wouter Kamphorst wint goud bij EuroSkills
Nieuws uit de branche

Wouter Kamphorst wint goud bij EuroSkills

Tijdens EuroSkills 2025 in Herning, Denemarken heeft de 21-jarige Wouter Kamphorst uit Heerde goud gewonnen in de categorie broodbakken. Hij versloeg deelnemers uit twaalf landen en liet zien wat echt vakmanschap is. Wouter is...
1 minuut
Meldwijzer NVWA onveilige levensmiddelen aangepast
Nieuws uit de branche

Meldwijzer NVWA onveilige levensmiddelen aangepast

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de Meldwijzer onveilige levensmiddelen aangepast. Dit is een hulpmiddel waarmee ondernemers kunnen zien wanneer zij een melding moeten doen bij de NVWA...
2 minuten
Bakkerijmuseum Medemblik doet mee aan Rabo ClubSupport 2025
Nieuws uit de branche

Bakkerijmuseum Medemblik doet mee aan Rabo ClubSupport 2025

Stem en help mee het verhaal van suiker te vertellen In Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik komt...
2 minuten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bakkerszaken is dé nieuwsbrief voor de ambachtelijke bakkers. Hierin vind je al het nieuws en ontwikkelingen die voor jou als ondernemer op dit moment belangrijk zijn. Ook als je geen lid bent van de NBOV kan je Bakkerzaken ontvangen. Let wel: sommige artikelen zijn alleen te lezen door leden.

"*" geeft vereiste velden aan