Vaststellen van de huurprijs van het bedrijfspand

Voor de huurprijs van een winkelruimte gelden in eerste instantie geen regels, geen maximumbedrag en geen puntentelling. Bij de huur van woningen is dit wel het geval. De huurder is er zelf bij als de huurprijs wordt genoemd en wordt opgenomen in de overeenkomst. De huurder weegt zelf af of de huurprijs redelijk is. Let op: de informatie op deze pagina geldt alleen voor winkelruimte. Voor woonruimte en overige bedrijfsruimte (lees: geen winkelruimte) gelden andere (wettelijke) regelingen.

Taxatie

Om de waarde van een pand en de daarvan afgeleide huurprijs vast te stellen, laten huurder en verhuurder vaak een taxatie uitvoeren door een makelaar. In veel gevallen is een taxatie onvoldoende om de huurprijs van een winkelpand objectief vast te stellen. Een taxatie gaat namelijk vrijwel altijd uit van de marktwaarde van een pand en niet van de wettelijke vergelijkingscriteria. Bij winkelruimtes gaat dat anders. Daar wordt de huurprijs vergeleken met de huurprijzen van overeenkomstige panden van een bepaald aantal jaren. Dit is vastgelegd in de wet. Deze overeenkomstige panden noemen we vergelijkingspanden.

Om na te gaan of de huurprijs reëel is, raden we de huurder aan eerst te onderzoeken wat de gemiddelde huurprijs is van vergelijkbare huurpanden. Bij voorkeur van huurpanden in dezelfde buurt en dan over een periode van vijf jaar. Ga hierbij uit van ongeveer vijf panden. Dat betekent in veel gevallen dat je de huurprijzen bij je toekomstige buren moet opvragen. Soms weten makelaars of beheerdersorganisaties dit, maar je kan natuurlijk ook binnenstappen bij de buren.

Gaat de vergelijking op?

Om te bepalen of een pand vergelijkbaar is, let je onder andere op:

  • ligging
  • bereikbaarheid
  • grootte (hoe groter een pand, hoe lager de prijs per vierkante meter)
  • breedte van de pui
  • toegankelijkheid
  • klantenstroom.

Let op of er geen afwijkende afspraken zijn gemaakt voor een vergelijkingspand. Dat kan bijvoorbeeld een lage instaphuur zijn. Of tijdelijk lage huur omdat de huurder onderhoud heeft uitgevoerd dat eigenlijk voor rekening van de verhuurder was. In die gevallen moet je een correctie op de huurprijs doen voor een eerlijke vergelijking.

Door de vergelijking met andere panden en hun huurprijzen, voorkom je dat je teveel huur betaalt. Ook kan het een dure rechtszaak (met alle bijkomende kosten) naderhand voorkomen.

 

Meer weten over de huurprijs van je bedrijfspand?

Als bakker wil je niet alles zelf hoeven uitzoeken. Daarom delen wij veel bruikbare informatie met leden. En heb je als lid vragen? Dan bel of mail je ons!

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten