Belastingregels bestelwagens veranderen per 2025

Op Prinsjesdag 2022 heeft het kabinet aangekondigd dat voor bestelwagens dezelfde criteria gaan gelden als voor personenauto’s. Dat betekent het einde van de bpm-vrijstelling op bestelwagens.

Ondernemers die een nieuwe bestelwagen kopen, zijn nu nog vrijgesteld van de Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (bpm). Vanaf 2025 gaan ondernemers gewoon bpm betalen, net als bij personenauto’s. Dat betekent het einde van de zogenaamde ondernemersvrijstelling. Verder wil het kabinet dat ook de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor deze bestelauto’s omhoog gaat.

Het kabinet wil met de maatregelen de verkoop van emissievrije of zeer zuinige bestelauto’s stimuleren. De vrijstelling geldt voor emissievrije auto’s, niet voor elektrische bedrijfswagens. Dit heeft niet alleen betrekking op de BPM kosten, maar ook alvast op de stedelijke milieuzones die vanaf 2025 ingaan in ruim 40 gemeenten.

Vrijstellingsregeling EV bestelwagens

De rijksoverheid voert een experiment uit met een tijdelijke vrijstelling van rijbewijs C voor nul-emissie-bestelwagens. Dit betekent dat bestuurders met rijbewijs B een elektrische bedrijfsauto mogen besturen als die een toegestane maximummassa heeft van meer dan 3.500 kg, maar minder dan 4.250 kg. Er hoort ook een vrijstelling van de tachograafplicht bij.

Bekijk ook de mogelijkheden voor een bedrijfswagen van Renault in de ledenwinkel.

Wil je meer weten over belastingregels en bestelwagens?

Bij de NBOV geloven we in persoonlijk contact. Dat maakt het makkelijker om advies op maat te geven. Bellen dus als je vragen hebt!

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten