Zero-emissiezones, wat betekent dat voor mij?

Weet je dat je vanaf 2025 in sommige gemeenten alleen nog maar elektrisch mag bezorgen? In 29 gemeenten worden vanaf 2025 zogenaamde zero-emissiezones ingericht. Dit zijn zones in de gemeente (vaak het centrum) waar je niet meer met een bestelbus op fossiele brandstof mag bezorgen.

Wat betekent dit in de praktijk? Alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet moeten aan de uitlaat zero-emissie zijn. Voor bestel- en vrachtauto’s die eerder zijn aangeschaft bestaat er een overgangsregeling.

Er zijn echter nog knelpunten voor het mogelijk is om volledig elektrisch te bezorgen in bepaalde gebieden. Denk daarbij aan het gebrek aan laadplekken, het volle stroomnet en de hoge kosten. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie om ondernemers een ontheffing aan te bieden voor de zero-emissiezones. Ondernemers die ontheffing willen moeten een zwaarwegende reden hebben waardoor ze niet overstappen op emissie loos vervoer.

Hoe deze ontheffing gaat werken is nog onduidelijk. Hou de NBOV-website in de gaten voor de ontwikkelingen op het gebied van de zero-emissiezones.

Subsidiepot voor 2023 leeg

Ondernemers krijgen tot en met 2024 subsidie bij aanschaf van een elektrische bestelbus. Voor 2023 is deze subsidie op. Hoeveel subsidiegeld er in 2024 beschikbaar komt, wordt later bekend. Gemiddeld komt de subsidie neer op € 4.500,-. Kleinere bedrijven krijgen meer subsidie dan grotere. Daarnaast krijgen ondernemers vaak belastingvoordeel bij de aanschaf van een elektrische bestelbus.

Op zoek naar een nieuwe bedrijfsauto? NBOV-leden krijgen kortingen bij Renault (ook op elektrische auto’s). Je vindt de korting in de ledenwinkel.

Meer weten over Zero-emissiezones?

Bij de NBOV geloven we in persoonlijk contact. Dit maakt het mogelijk om het advies aan te passen aan jouw situatie. Wil je iemand spreken?

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten