Digitale veiligheid

De vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen helpen ondernemers de basisbeveiliging van hun digitale systemen in te stellen. Als je ze volgt, vergroot je de weerbaarheid tegen cyberrisico’s die de bedrijfsvoering kunnen verstoren. De vijf basisprincipes van digitale veiligheid zijn:

  1. Inventariseer kwetsbaarheden: waar zitten de risico’s in je ICT op het gebied van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid? Denk niet alleen aan je computers, tablets en telefoons, maar ook aan kassasystemen, pinterminals en voorraadbeheersystemen.
  2. Kies veilige instellingen voor apparatuur, software, netwerk- en internetverbindingen. Verander standaardwachtwoorden en -instellingen.
  3. Voer updates uit en installeer veiligheidsupdates direct. Schakel automatische updates in.
  4. Bepaal welke medewerker of externe partij toegang krijgt tot welke systemen en gegevens. Regel de toegangsrechten en pas ze aan als de medewerker vertrekt of een andere functie krijgt, of wanneer de samenwerking met de externe partij stopt.
  5. Voorkom virussen en malware

Basisscan Cyberweerbaarheid

Op de website van het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat doe je de Basisscan Cyberweerbaarheid. Aan de hand van 25 stellingen kom je erachter hoe je bedrijf scoort op de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Na het invullen krijg je een rapport. Daarin staat je score per basisprincipe en welke stappen je kan nemen om je digitale basis op orde te krijgen.

Meer informatie

Hieronder vind je een video, poster en flyer waarmee jij en je medewerkers aan de slag kunnen met digitale veiligheid. Op de website van het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat lees je meer over digitale veiligheid. Je vindt er ook nieuwsberichten over recent ontdekte kwetsbaarheden in veelgebruikte systemen en software.

Meer weten over digitale veiligheid?

Als bakker wil je niet alles zelf hoeven uitzoeken. Daarom delen wij veel handige informatie met leden. En heb je als lid vragen? Dan bel je ons!

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten