Foto’s van internet plukken kan flinke boete opleveren

Je hebt een leuke tekst geschreven voor je website. Nu nog een afbeelding om de inhoud te versterken. Het is verleidelijk om snel iets op te zoeken via Google. Maar dit kan tot problemen leiden. Afbeeldingen zijn namelijk vaak auteursrechtelijk beschermd. Gebruik van foto’s van internet is daarom niet zomaar toegestaan. Plaats jij hem zonder toestemming op je website of social media? Dan kan dit je een flinke boete opleveren. Een van onze leden heeft dit meegemaakt en deelt die ervaring anoniem.

Begin dit jaar ontving dit lid een brief van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). In de brief stond de mededeling dat het gebruik van hun fotomateriaal zonder licentie of toestemming onrechtmatig is. Het maakt inbreuk op het auteursrecht en kan voor de auteursrechthebbende leiden tot gemiste inkomsten. Ook schaadt het mogelijk de exclusiviteit van de foto. Het gevolg van dit onrechtmatig gebruik? De bakker moest voor de foto een boete van € 375,- betalen.

We adviseren om altijd op zoek te gaan naar rechtenvrije afbeeldingen. Of om toestemming te vragen aan de eigenaar van het materiaal voordat je het gebruikt. Gelukkig zijn er veel websites waar je gratis rechtenvrije afbeeldingen vindt, zoals Unsplash, Pexels en Pixabay. Daarnaast kan je altijd overwegen om zelf foto’s te maken of een professionele fotograaf in te huren om foto’s te maken. Dan heb je foto’s die jouw bedrijf of product perfect in beeld brengen. Zo voorkom je problemen met auteursrechten én heb je unieke en professionele afbeeldingen voor je website en social media-kanalen.

 

Meer weten over foto's van internet?

Soms is het lastig in te schatten of iets wel of niet mag. Wil je dat we met je meedenken? Dan horen we het graag.

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten