Starters komen samen op de Startersdag 2024

Op 28 mei 2024 organiseerde de NBOV en Bakery Institute de jaarlijkse Startersdag. Ruim 30 starters kwamen samen om inspiratie op te doen en informatie uit te wisselen.

Tamara Hoogerwaard van Bakery Institute en Marie-Hélène Zengerink van de NBOV vertelden wat er bij komt kijken als je een ambachtelijke bakkerij wil starten. Denk aan het maken van een bedrijfsplan, het vinden van een locatie of hulp bij financiële en juridische stappen die je moet zetten als kersverse ondernemer.

Aan inspiratieverhalen deze Startersdag geen gebrek. Rogier begon tien jaar geleden desembakkerij Boulangerie Oscar vanuit een garage in Heemstede. Hij vertelde dat hij zijn succesvolle bedrijf met vier winkels inmiddels heeft verkocht en nu nadenkt over nieuwe instapkansen.
Victor nam in mei 2024 Bakkerij Het Goede in Dieren over. Hij ging verder in op de bedrijfsvoering van een startende bakkerij: wie zijn je klanten, welke producten kies je en hoe wil je werken. Bij overname wil je immers je eigen stempel drukken op de bakkerij. Victor is oud-deelnemer van Heel Holland Bakt en laat nu echt zijn droom uitkomen.
Suzanne van Rhijn en Tamara Hoogerwaard deelden vanuit hun ervaring met de opleidingen van Bakery Institute hun ideeën over assortimentskeuze. Ze zien veel verschillende aankomende ondernemers voorbijkomen in Zaandam en de ondernemerskeuzes zijn divers.

Foto: Marie-Hélène Zengerink aan het woord op de Startersdag  

Vanuit de NBOV namen bedrijfsadviseurs Jaap van der Ham en Shahien Manesh de deelnemers mee langs de zaken die je als nieuwe ondernemer moet regelen. Zowel zakelijk als praktisch. Verschillende partijen in de branche kunnen daarbij helpen en delen hun kennis via de Startershandleiding van de NBOV.

Bestaat dé starter?

Deze dag liet opnieuw zien dat dé starter niet bestaat. Er waren oriënterende starters die graag willen ondernemen, maar nog zoekend zijn naar praktische handvatten. Starters die al bakken vanuit huis en de ambitie hebben om te groeien. Ook waren er ervaren ondernemers zonder bakkersachtergrond en deelnemers die op het punt staan om de bakkerij van hun werkgever of ouders over te nemen. Wat de aanwezigen gemeen hadden? Ze hebben allemaal passie voor het ambachtelijk vakmanschap en willen daar dolgraag mee aan de slag.

De deelnemers van de Startersdag kunnen met al hun startersvragen altijd terecht bij de NBOV, benadrukken bedrijfsadviseurs Jaap van der Ham en Shahien Manesh. “Ben je zelf ook starter, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je, samen met Bakery Institute, om een goede basis te leggen.”

Wachtwoord resetten