Goed werkgeverschap en goed werknemerschap

De begrippen goed werkgeverschap en goed werknemerschap kennen we allemaal. Maar wat houden ze precies in?

De betekenis van deze begrippen is niet vastgelegd in de wet. Het is vooral ‘gezond verstand’. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin een werkgever een goed argument heeft om een arbeidsvoorwaarde te wijzigen. En daarbij rekening houdt met de belangen van de werknemer. Dan kan het goed werknemerschap zijn om als werknemer met die wijziging in te stemmen.

Wat is goed werkgeverschap?

  • Zorgvuldig zijn: de werkgever moet onderzoek doen en zich goed laten informeren voordat hij een beslissing neemt;
  • Motivatie: de werkgever legt zijn beslissingen aan de werknemer uit;
  • Vertrouwen: een werknemer mag vertrouwen op de verwachting die de werkgever wekt;
  • Evenredigheid: beslissingen in het belang van de werkgever mogen de werknemer niet onevenredig hard schaden in zijn belangen. De werkgever mag zijn machtspositie niet misbruiken;
  • Gelijkheid: werknemers in dezelfde situatie moeten hetzelfde worden behandeld.

Goed werknemerschap

De werknemer moet zich als een goed werknemer gedragen. Behalve zijn eigen belangen moet hij de belangen van de werkgever in zijn handelen meewegen.

In de praktijk kunnen het goed werkgeverschap en goed werknemerschap verschillende eisen stellen aan de partijen. Iedere situatie is anders en de omstandigheden bepalen wat ‘goed handelen’ is.

Vragen over goed werkgeverschap?

Of het nu is op het gebied van personeelszaken, juridisch, financieel/fiscaal of huisvesting: onze adviseurs geven je graag persoonlijk advies. Gericht op jouw onderneming en jouw situatie.

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten