Handig: branche heeft eigen vertrouwenspersoon

De overheid wil bedrijven met meer dan tien medewerkers verplichten een vertrouwenspersoon te regelen. De initiatiefwet is al aangenomen door de Tweede Kamer, maar moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. In de bakkerijbranche is dit al een paar jaar collectief geregeld via het sociaal fonds. Dat betekent dat je dit niet zelf als werkgever hoeft te regelen.

Het belang van een vertrouwenspersoon voor de werkgever

Ongewenste omgangsvormen komen steeds vaker in het nieuws. Als werkgever wil je dat iedereen met plezier naar het werk gaat. Niemand mag klem zitten door ongewenste omgangsvormen. Vertrouwenspersonen kunnen helpen ongewenste omgangsvormen te voorkomen en de gevolgen ervan te beperken.

Op een sociaal veilige werkplek voelen medewerkers zich prettig en wordt er beter samengewerkt. Daardoor zijn medewerkers gemotiveerder en productiever. Het voorkomt stress, (steeds erger wordende) ruzie, ziekteverzuim en personeelsverloop. In iedere organisatie komt echter weleens ongewenst gedrag voor. Hoe zorg je voor een sociaal veilige werkplek? Een vertrouwenspersoon helpt jou en je medewerkers hierbij.

Vertrouwenspersoon

Medewerkers kunnen in vertrouwen en in een veilige omgeving hun verhaal doen bij een aangewezen persoon. Daardoor wordt de situatie vaak minder erg en dat leidt tot minder verzuim. Maar niet iedere medewerker heeft hier toegang tot. Vertegenwoordigers van de werkgevers en werknemers in de bakkerijbranche hebben daarom het volgende mogelijk gemaakt: iedere medewerker kan contact opnemen met de vertrouwenspersoon van de Arbo Unie.

Is zij niet aanwezig of blijken de gegeven niet meer actueel? Bel dan het meldpunt: 088 272 60 26 (Secretariaat Interventies Arbo Unie) of mail naar vertrouwenspersoon@arbounie.nl. De meest actuele gegevens vind je ook op de website van Bakbekwaam. Op het arboportaal staat een animatie die de positie en rol van deze persoon uitlegt.

 

Vragen over dit onderwerp?

Elke onderneming is anders, elke bakkerij is anders. Wil je als lid advies op maat? Neem contact op met de NBOV.

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten