Uitleg kostencalulator

Video uitleg kostencalculator

In deze uitlegvideo leggen we stap voor stap uit hoe je de kostencalculator gebruikt. Hoe is de tool opgebouwd en welke kosten vul je waar in. Heb je naar aanleiding van het kijken van de video vragen? Of wil je na het invullen van de tool juist de cijfers en inzichten bespreken met een NBOV-adviseur? Neem dan contact op, we helpen je graag verder.

Naar de tool
Met de kostencalculator heb je meer grip

Met de kostencalculator bereken je nauwkeurig hoe veranderingen in kosten (bijvoorbeeld grondstoffen, energie, arbeid) je winstgevendheid beïnvloeden. Deze tool berekent automatisch wat verschillende kostenstijgingen doen met je bedrijfsresultaat. Handig, want anders weet je vaak pas aan het eind van het jaar wat je bedrijfsresultaat is.

De calculator biedt concrete cijfers en inzichten in de kostenstructuur van een bakkerij. Dit helpt om onzekerheid weg te nemen en beslissingen te nemen op basis van feiten. Met deze tool kijk je in het bijzonder naar kostenposten als grondstoffen, energie en arbeid. Het inzicht dat je daarmee krijgt geeft rust en zorgt voor minder zorgen over de financiën.

Minder zorgen over kosten

Als ondernemer sta je soms voor lastige beslissingen, vooral als het gaat om bedrijfskosten. Want wat als de prijs van bloem ineens omhoog schiet? En reken je wel voldoende door voor verpakkingen. En niet te vergeten de nieuwe cao regels die je winst kunnen beïnvloeden. Inzicht geeft rust. Met de kostencalculator weet je wat het effect is van een bepaalde prijsstijging en of je daardoor veranderingen moet doorvoeren.

Gebruik de tool
Gebruiksvriendelijkheid als rode draad

In het eerste deel vul je jouw omzetgegevens in zonder rekening te houden met kosten. Gebruik de omzet van vorig jaar als voorbeeld, omdat dit halverwege het boekjaar lastig te schatten is. Verderop in de tool vul je de directe en indirecte kosten in. De directe kosten hebben direct betrekking op de productie van je omzet. Daarmee bedoelen we dus kosten die stijgen wanneer je meer produceert. Vervolgens vul je de indirecte kosten in. Deze kosten bestaan uit kosten die niet toenemen door meer productie. Dit zijn bijvoorbeeld personeelskosten of kosten voor het bedrijfspand.

Alles ingevuld?

De calculator geeft inzicht in wat je kan doen met je gemiddelde verkoopprijzen om de toename in bedrijfskosten op te vangen. En heel belangrijk, om dan nog steeds hetzelfde bedrijfsresultaat te behalen. En welke kosten kan je verlagen om hetzelfde resultaat te behalen. Dit inzicht is een schatting en is niet tot op de eurocent nauwkeurig.

De tool geeft inzicht, geen advies

De calculator is ontworpen om inzicht te geven. Dit is dus geen direct advies van de NBOV. Besluiten over je verkoopprijzen neem je als ondernemer natuurlijk altijd zelf. Deze tool is er vooral ter ondersteuning van jouw besluitvorming.

Na de uitleg kostencalculator toch hulp nodig?

Soms is het fijn als iemand je helpt de eerste keer dat je de tool gebruikt. Of wil je iemand spreken naar aanleiding van de inzichten die tool geeft?
Wachtwoord resetten