Etiketteer je volgens clean label?

Bedrijven passen clean label-etikettering toe omdat zij E-nummers (additieven) liever niet tonen op het etiket. Een deel van die bedrijven schrijft daarom de namen van E-nummers volledig uit. Een ander deel van de bedrijven vermeldt op het etiket ingrediënten die dezelfde functie hebben als een additief.

Met de clean label-etikettering vermijdt de producent dus dat hij E-nummers op het etiket moet vermelden. In plaats van het E-nummer vermeldt hij het clean label-ingrediënt. Hij vermeldt bijvoorbeeld ‘gebufferd azijn’ in plaats van ‘azijnzuur (E260)’. Het idee erachter is dat zo’n clean label-ingrediënt een kenmerkend voedselingrediënt is. Het hoeft daarom niet als additief op het etiket te staan. Deze ingrediënten worden echter toegevoegd voor hun technologische functie. Daarmee voldoen ze volledig aan de definitie van een additief en zijn het dus ‘verkapte additieven’.

Verboden

Etiketteer je volgens clean label? De Europese wetgeving verbiedt deze manier van etiketteren. Daarom heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een informatiebrief gestuurd naar brancheorganisaties in Nederland. In de brief (zie download) wordt aangekondigd dat de NVWA gaat handhaven tegen ingrediënten die eigenlijk niet-toegestane additieven zijn.

Direct downloaden

Meer weten over etiketteren?

Type ook in de zoekbalk de zoekterm ‘etiketteren’. Dan weet je zeker dat je alle informatie hebt gevonden. Vragen? Laat het weten!

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten