Veelgestelde vragen over meerprijs bakjes en bekers

Vanaf 1 juli moet je als bakker een meerprijs vragen bij verkoop van drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen (onder bepaalde voorwaarden). En dan met name verpakkingen die plastic bevatten en bestemd zijn voor eenmalig gebruik buiten je winkel.

UPDATE 21 december 2023

Vanaf 1 januari 2024 wordt er niet gehandhaafd op de meerprijs voor bakjes en bekers. Wel blijft de overheid handhaven op het bieden van een alternatief voor wegwerpbekers en -bakjes.

UPDATE 8 augustus 2023

In tegenstelling tot eerdere berichten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, geldt voor de bakjes en bekers hetzelfde btw-tarief als voor het product in de verpakking. Dit is inmiddels ook in dit artikel aangepast.

 

Onder welke voorwaarden moet je een meerprijs vragen voor een vormvaste verpakking?

  • De verpakking moet plastic bevatten.
  • De verpakking wordt op bestelling gevuld.
  • Als een verpakt product klaarligt in de winkel, hoef je alleen een meerprijs te vragen als de verpakking minder dan 2 porties bevat.

Wie bepaalt wat een portie is?

Het Ministerie van I&W heeft de portiegroottes vastgesteld in het Afwegingskader regelgeving kunststofproducten voor eenmalig gebruik.

1 portie brood = 35 gram

1 portie cake, koek en banket = 25 gram (of per stuk)

Als je vormvaste verpakking dus al gevuld is en bijvoorbeeld 300 gram koekjes bevat, hoef je geen meerprijs te vragen. Als een gevulde verpakking bijvoorbeeld één stuk taart van 100 gram bevat, vraag je wél een meerprijs.

Moet je ook een meerprijs vragen voor zakjes?

Nee, voor alle verpakkingen die niet vormvast zijn, hoef je geen meerprijs te vragen. Voor plastic tasjes blijft wel gelden dat je deze niet gratis mag verstrekken.

Welke prijs moet ik rekenen?

De SUP-meerprijs is een bedrag per verkoopeenheid die de verkooplocatie verplicht aan de consument in rekening brengt. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft richtbedragen geadviseerd voor deze meerprijs.

  •  € 0,25 voor een drinkbeker
  •  € 0,50 voor een maaltijd in een vormvaste verpakking

Je mag afwijken van deze richtbedragen en zelf een bedrag vaststellen.

Mag je de meerprijs verrekenen in de productprijs?

Nee, je moet de prijs voor een SUP (Single Use Plastic) apart op de rekening of bon vermelden. Dus niet als totaalprijs voor verpakking en product. Voor de eenduidigheid adviseren we om het op de kassa aan te slaan als ‘plastic product’ of meer specifiek als ‘plastic beker’ en ‘plastic bakje’ .

Moet je btw rekenen over de meerprijs?

Ja, voor de meerprijs geldt hetzelfde btw-tarief als van het product in de verpakking.

Ben ik verplicht een alternatief voor de bekers en bakjes met meerprijs te geven?

Ja, je bent verplicht om de klant de mogelijkheid te geven zelf meegenomen bekers of bakjes door jou te laten vullen. Of om herbruikbare bekers en bakjes aan te bieden.

Contact over bakjes en bekers?

Bij de NBOV geloven we in persoonlijk contact. Zeker als het gaat om nieuwe regels en wat die betekenen voor jou. Laat het vooral weten als je vragen hebt.

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten