Voorstel voor de Tegemoetkoming Energie Kosten

De vergoeding is te laag, de drempel te hoog en de ingangsdatum veel te laat. Kortom: we blijven ons inzetten voor een betere regeling voor energie-intensieve ambachtelijke bakkers. Dit hebben we minister Adriaansens, minister Jetten en de Tweede Kamer uiteraard laten weten. Dit bericht is ook gedeeld via een aantal oppositieleden, gemeenten en media.

Het is opvallend dat bijna geen enkele branche voldoet aan de eis dat de energiekosten 12,5% van de omzet moeten bedragen. In Den Haag werd de regeling al binnen 1 dag de ‘saunaregeling’ genoemd, omdat alleen sauna’s en zwembaden hieraan voldoen. De NBOV is ook tegen het vaststellen van het energiegebruik in de maanden januari en februari 2023 en we zijn ontevreden dat er pas in april een tegemoetkoming volgt. De overbrugging door uitstel van belastingen en kredietfaciliteiten helpt ondernemers niet vooruit, maar achteruit. Minister Adriaansens zegt dat de 12,5% norm in overleg met branches is vastgesteld. Het lijkt erop dat het onderzoeksbureau dat is ingeschakeld van de verkeerde gegevens uitgaat.

De NBOV wil:

  • een onmiddellijk voorschot voor alle ondernemers die dit jaar een onredelijke verhoging van energiekosten hebben;
  • dat de definitieve tegemoetkoming wordt vastgesteld op basis van een reële referentieperiode;
  • een eenvoudige regeling op basis van gegevens van energiemaatschappijen/facturen;
  • acceptabele energiekosten door gebruik van een energieclausule. De prijzen blijven daardoor binnen een bandbreedte/energieplafond.
Wachtwoord resetten
Lid worden

Geniet van alle voordelen die een NBOV-lidmaatschap te bieden heeft