Nieuwe pensioenwet: gevolgen voor ondernemers

Op 1 juli 2023 is een nieuwe pensioenwet ingegaan. De nieuwe wet is goed nieuws voor ondernemers. Het is namelijk vanaf 2023 mogelijk een groter bedrag belastingvrij weg te zetten in lijfrente of banksparen.

 

Fiscale oudedagsreserve afgeschaft

Voorheen maakte veel ondernemers gebruik van de fiscale oudedagsreserve (for). Dit is afgeschaft, onder andere omdat niet werkelijk geld opzij werd gezet. In veel gevallen was de hoogte van de for gelijk aan de waarde van de bakkerij. Werd de bakkerij niet verkocht, dan was er ook geen geld voor een oudedagsreserve aanwezig.

Jaarruimte en reserveringsruimte verruimt

De jaarruimte en reserveringsruimte is verruimt voor ondernemers. Dit houdt in dat meer pensioen (belastingvrij) opzij gezet kan worden. Het opbouwpercentage stijgt van 13,3% naar 30%. De maximale jaarruimte gaat in 2023 van € 15.317,- naar € 34.550,-.

Als de jaarruimte niet volledig wordt benut, mag dit tot 10 jaar later alsnog gebeuren. Dat was eerst 7 jaar. Het pensioengat (pensioen dat niet is opgebouwd, terwijl er wel jaarruimte was) wordt dan opgevuld met de reserveringsruimte. Deze ruimte wordt verhoogd van € 8.065,- naar € 38.000,-.

In het 3e kwartaal van 2023 organiseren we weer het event Kijk Vooruit. Hier is aandacht voor pensioenopbouw en de alternatieven na het afschaffen van de fiscale oudedagsreserve. Lees hier een terugblik van het evenement vorig jaar.

Wachtwoord resetten
Lid worden

Geniet van alle voordelen die een NBOV-lidmaatschap te bieden heeft