Regulier zout in biologische producten voorlopig toegestaan

Je mag een product niet zomaar ‘biologisch’ noemen, want biologische producten moeten aan allerlei regels voldoen. Dat begint al bij de inkoop van grondstoffen. Ook zijn er regels voor de recepturen, het maken van het product en de verkoop. Voor het ingrediënt zout gelden bijzondere regels.

Je mag een product pas biologisch noemen als het gehele proces gecontroleerd is door Skal. Dit is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische keten in Nederland. Je hoeft niet je volledige assortiment biologisch te produceren, maar dat mag natuurlijk wel. Bij de productie van biologische producten vormt zout een aandachtspunt. Zout komt in bijna alle recepturen voor, maar voor de biologische productie is het nog niet in een biologische variant verkrijgbaar. Daarom mag je ‘gewoon’ zout blijven gebruiken voor biologische producten, ook onder de nieuwe Europese wetgeving die in januari 2021 in werking treedt.

De Europese Commissie onderzoekt welke productieregels nodig zijn om zout biologisch te kunnen certificeren. Wanneer die regels bekend zijn, wordt het mogelijk om biologisch zout te produceren en verkopen. Als er vervolgens voldoende biologisch zout beschikbaar is, kan de wetgeving veranderen. Op de website van Skal vind je meer informatie over het maken van biologische producten. Vooral de massabalans van de grondstoffen en de ingangscontrole vragen extra aandacht bij de certificering.

Wachtwoord resetten
Lid worden

Geniet van alle voordelen die een NBOV-lidmaatschap te bieden heeft