Bij de invoering van de Voedselinformatieverordening kwamen er niet alleen andere regels voor de etiketten. Ook ben je sindsdien verplicht om voor al je producten de allergeneninformatie te verstrekken. En je moet allergenen correct vermelden. Hoe pak je dit in de praktijk handig aan?
Stel, een klant vraagt welke producten geen melk bevatten. Dan is het handig als je aan de hand van een actuele lijst (of de kassa) ziet welke producten dit zijn. Actuele informatie over allergenen vind je in productspecificaties van de leverancier, in Specsplaza en op het etiket van het product. Met de laatste versie van de specificaties voorkom je fouten. De allergeneninformatie staat op twee manieren beschreven:
Naast de productspecificaties van je grondstoffen, heb je de recepturen van de producten nodig. Aan de hand van de grondstofspecificaties breng je de allergenen van de grondstoffen in kaart. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het invulschema Allergenen (zie hieronder). Zo bepaal je de allergenen per product. Deze gegevens verwerk je in je kassasysteem. Of je vul ze in op het andere formulier hieronder, het invulschema Allergenen product. Zo zoek je eenvoudig het allergeen in een specifiek product op.
Als je de allergenen in kaart hebt gebracht:
De NVWA neemt sinds 2020 de allergeneninformatieverstrekking mee in de reguliere handhaving. Dit betekent dat je bij een hygiënecontrole ook vragen over de informatieverstrekking en borging daarvan ontvangt. Train daarom je medewerkers en zorg dat zij weten wat ze moeten doen.