Allergenen correct vermelden

Bij de invoering van de Voedselinformatieverordening kwamen er niet alleen andere regels voor de etiketten. Ook ben je sindsdien verplicht om voor al je producten de allergeneninformatie te verstrekken. En je moet allergenen correct vermelden. Hoe pak je dit in de praktijk handig aan?

Stel, een klant vraagt welke producten geen melk bevatten. Dan is het handig als je aan de hand van een actuele lijst (of de kassa) ziet welke producten dit zijn. Actuele informatie over allergenen vind je in productspecificaties van de leverancier, in Specsplaza en op het etiket van het product. Met de laatste versie van de specificaties voorkom je fouten. De allergeneninformatie staat op twee manieren beschreven:

  1. In de ingrediëntenlijst van de specificatie of het etiket. Bijvoorbeeld: cacaomassa, suiker, cacaoboter, emulgator: sojalecithine, natuurlijk vanille aroma. Het allergeen uit deze pure chocolade is soja.
  2. In de allergenenlijst. Daarin staan de allergenen met bijvoorbeeld een + aangegeven of met de letter M van ‘met’. Zo zijn de allergenen ook op het tabblad Allergenen in Specsplaza aangegeven.

Recepturen

Naast de productspecificaties van je grondstoffen, heb je de recepturen van de producten nodig. Aan de hand van de grondstofspecificaties breng je de allergenen van de grondstoffen in kaart. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het invulschema Allergenen (zie hieronder). Zo bepaal je de allergenen per product. Deze gegevens verwerk je in je kassasysteem. Of je vul ze in op het andere formulier hieronder, het invulschema Allergenen product. Zo zoek je eenvoudig het allergeen in een specifiek product op.

Borgen in je systeem

Als je de allergenen in kaart hebt gebracht:

  • Informeer je winkelpersoneel hoe zij informatie over allergenen aan de klant verstrekken. Hou daarbij rekening met mogelijke kruisbesmetting van allergenen in je productie.
  • Loop de informatie jaarlijks na, zodat je systeem van allergeneninformatie actueel is.
  • Meld je actief dat klanten allergeneninformatie bij je kunnen opvragen. Dit doe je met een bordje op de toonbank of op een andere goed zichtbare plek. Je vraagt het bordje aan via een mail aan de NBOV.

Allergeneninformatie in regulier toezicht

De NVWA neemt sinds 2020 de allergeneninformatieverstrekking mee in de reguliere handhaving. Dit betekent dat je bij een hygiënecontrole ook vragen over de informatieverstrekking en borging daarvan ontvangt. Train daarom je medewerkers en zorg dat zij weten wat ze moeten doen.

Vragen over allergenen?

Als bakker wil je niet alles zelf hoeven uitzoeken. Daarom delen wij veel bruikbare informatie met leden. En heb je als lid vragen? Dan mail of bel je ons!

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten