Allergeneninformatie

De wetgeving over etiketteren stelt ook eisen aan de etikettering van niet-voorverpakte levensmiddelen. Dit betekent in de praktijk dat je informatie geeft over allergenen in deze producten. Op deze pagina vind je praktische documenten en informatiebladen. Ze helpen je om consumenten te informeren over allergenen in niet-voorverpakte levensmiddelen. Sinds december 2014 bestaat de categorie niet-voorverpakte levensmiddelen uit:

  • onverpakte en dagverse verpakte producten
  • langer houdbare producten waarvan dagelijks een werkvoorraad wordt aangelegd.

De NVWA heeft een beslisboom opgesteld. Met deze beslisboom ga je aan de hand van de voorbeelden na welke verplichtingen er per type product zijn. Voor niet-voorverpakte levensmiddelen moet je de allergeneninformatie kunnen verstrekken per product. Gebruik hiervoor de factsheet allergeneninformatie en de invulschema’s die je hieronder kan downloaden. Ook breng je de allergeneninformatie handig in kaart met behulp van bakkerijsoftware.

Lees ook: NVWA-informatie over Allergenen vermelden bij verkoop van levensmiddelen.

Mondeling informeren over allergenen? Gebruik ons toonbankbordje!

Je moet klanten informeren over de allergenen in je producten. Doe je dit mondeling? Dan moet je dat aan je klanten laten weten. Dat kan met een bordje op de toonbank of op een andere zichtbare plek in de winkel. De NBOV heeft daarvoor een handig toonbankbordje gemaakt. Voor leden is het bordje gratis aan te vragen door een mail te sturen.

Webshop of bestellijst

Ook voor een webshop of bestellijst geldt de etiketteringswetgeving:

  • Vermeld op je webshop en op de bestellijst de warenwettelijke namen van de producten, samen met de eventuele fantasienaam. Alleen de fantasienaam is niet voldoende.
  • Vermeld hierbij de allergenen of geef aan dat de allergeneninformatie te vinden is op de website of op te vragen in de winkel. Rekent de consument in de webshop af? Dan is het vermelden van de allergenen in de webshop verplicht.
  • Gebruik je de bestellijst ook in de winkel? Voeg dan de volgende zin toe: “Wij werken met verschillende soorten allergenen. Heb je een vraag over de samenstelling van de producten, dan beantwoorden we die graag.”

Wil je meer weten over allergenen?

Ook op het gebied van voedselveiligheid heeft de NBVO veel kennis in huis. Bel ons dus als je vragen hebt.
Wachtwoord resetten