Basistips voor goede hygiëne

Je producten kunnen nog zo lekker, biologisch of gezond zijn: slechte hygiëne kan alsnog roet in het eten gooien. Door vuile handen of een kruisbesmetting voldoen je producten mogelijk niet meer aan de eisen voor voedselveiligheid. Met de algemene tips hieronder pak je hygiëne bij de basis aan. Belangrijk en niet heel veel werk.

Het helpt je als je eerst een plan maakt. Daarin laat je bijvoorbeeld schoonmaak en schoon werken terugkomen. Ook kan je bij een inspectie laten zien wat je allemaal doet. Hou je je daarnaast aan onderstaande basistips? Dan heb je ook in drukkere periodes je zaken wat betreft hygiëne op orde. Ook ben je voorbereid op de aangekondigde én onaangekondigde komst van een inspecteur.

Basistips

 1. Laat elke dag de productieruimte en winkel schoon achter. Dagelijks en tussendoor schoonmaken zorgt voor overzicht en verkleint de kans op plaagdieren of bederf. Werk je met rauwe producten? Maak dan ook apparatuur en benodigdheden extra grondig schoon.
 2. Maak een schoonmaakrooster zodat elke medewerker precies weet wanneer en wat schoongemaakt moet worden.
  • Maak zaken die klanten aanraken, zoals deurklinken, pinapparaten of zelfbedieningstangen, extra vaak schoon. Voorkom kruisbesmetting met micro-organismen van een rauw op een gegaard product.
   • Werk met verschillende messen en snijplanken voor gegaarde en rauwe producten.
   • Zorg voor afstand tussen gaar en rauw product. Verwerk dus niet het rauwe gehakt voor saucijzenbroodjes vlak naast de slagroomtaart die gecodeerd moet worden.
 3. Voorkom kruisbesmetting met allergenen door producten met dezelfde allergenen achter elkaar te verwerken.
  • Producten die volgens receptuur vrij van bepaalde allergenen zijn, verwerk je na de schoonmaak of aan het begin van de dag. Zo voorkom je dat een restant van een allergeen via kruisbesmetting op een product terechtkomt.
  • Wees extra voorzichtig met gluten, want die zijn in de hele bakkerij te vinden. Heb je glutenvrije producten in het assortiment, bewaar die dan strikt gescheiden van de gangbare bakkerijproducten.
 4. Weer en beheers plaagdieren. Een muis laat overal ontlasting achter; insecten kunnen je producten aantasten.
  • Sluit ramen en deuren, of plaats horren.
  • Laat je adviseren door een erkend plaagdierbedrijf.
 5. Maak gebruik van onze praktische documenten. Die helpen bij de basishygiëne.

 

Meer weten over hygiëne?

We vinden het belangrijk om veel kennis te delen met onze leden. En als je vragen hebt, helpen onze adviseurs je graag verder.

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten