NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in Nederland de voedselveiligheid, het rookbeleid en consumentenartikelen. Een controleambtenaar inspecteert een bakkerij om te beoordelen of de wetgeving wordt nageleefd. Daarnaast geeft de organisatie informatiebladen en beleidsregels uit. Ze helpen je als bakker of ondernemer om aan de wetgeving te voldoen. Het handboek etikettering is een voorbeeld van de beschikbare informatie.

De NBOV overlegt regelmatig met de NVWA en informeert je over onderwerpen die daarmee te maken hebben. Denk daarbij aan publicatie van controlegegevens of een rapport over het toezicht.

Starter?

Ben je starter in de bakkerijsector? Schrijf je dan in als ondernemer bij de NVWA. Hiervoor heb je e-Herkenning op niveau 2+ of hoger nodig (registratieformulier).

Openbaar maken controlegegevens

De Tweede Kamer heeft de NVWA opdracht gegeven om controlegegevens openbaar te maken. Sinds 2013 gebeurt dit met de controlegegevens van lunchrooms en vanaf september 2020 kunnen consumenten de controlegegevens van de horeca raadplegen. Daarna volgen in fases de resultaten van andere sectoren.
Het is nog niet duidelijk wanneer de bakkerijsector volgt. De NBOV houdt je hiervan op de hoogte. De NVWA informeert je altijd wanneer de controlegegevens van je bedrijf openbaar gemaakt worden. Openbaar maken daarvan kan ook doordat er een WOB-verzoek (een verzoek volgens de wet openbaar bestuur) bij de NVWA is binnengekomen.

Waarschuwing of boete ontvangen?

Blijkt bij een inspectie dat je bedrijf niet voldoet aan de wetgeving? Dan kan een waarschuwing of een rapport van bevindingen worden opgesteld. Er volgt bij een waarschuwing altijd een betaalde herinspectie als je niet reageert op het bericht van de NVWA. Voorkom dit door contact op te nemen met de NBOV. We helpen je dan om een zienswijze op te stellen en geven je tips om weer op het juiste spoor te komen.

 

Vragen over de NVWA?

Wil je iemand spreken die met je meedenkt over NVWA-inspectie of voedselveiligheid in het algemeen?

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten