Ongekoelde verkoop, voldoe je aan alle eisen?

Worstenbroodjes, rijstevlaaien en broodsnacks mag je onder voorwaarden ongekoeld verkopen. De aanvullende module ‘Ongekoeld presenteren’ van de Hygiënecode voor de bakkerij vermeldt de eisen en de maximale presentatietijd. In de code staan zes productgroepen die je met een verlengde presentatietijd ongekoeld mag verkopen. Per productgroep geldt een andere presentatie- en bewaartermijn.

De tabel met verschillende eisen voor de productgroepen (waaronder de maximale presentatietijd) download je onderaan.

Aanvullende voorwaarden

Niet alleen de maximale presentatietijd is van belang. De aanvullende module is opgenomen in hoofdstuk 4.3 van de Hygiënecode. Daarin vind je de voorwaarden en praktische zaken als werkinstructies en registratieformulieren. De module borgt de voedselveiligheid van de ongekoelde verkoop ook met onderstaande eisen:

  • Meet en registreer de kerntemperatuur van de producten eenmaal per week wanneer je ze uit de oven haalt.
  • Gooi producten weg waarvan de ongekoelde bewaartermijn is verstreken.
  • Voer jaarlijks microbiologisch onderzoek uit op de producten uit alle categorieën in de tabel.
  • Stijgt de omgevingstemperatuur op de plaats van presentatie boven de 25°C? Bewaar de producten dan op een koelere plaats of verkoop de producten gekoeld.
  • Zet een instructie op de verpakking van producten die de klant meeneemt. Meld dat het product bestemd is om dezelfde dag te consumeren.

Boete of waarschuwing van de NVWA?

Constateert de NVWA bij een controle dat je niet voldoet aan de eisen voor ongekoelde verkoop? Dan krijg je een waarschuwing of boete. Neem in dat geval contact op met de NBOV.

 

Meer weten over gekoelde verkoop?

Bij de NBOV hebben we veel kennis in huis. Ook over voedselveiligheid. Heb je als lid vragen? Of heb je een waarschuwing of boete gekregen? Laat het weten.

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten