Tips voor het maken van allergeenvrije producten

In de bakkerij en chocolaterie wordt elke dag gewerkt met allergene grondstoffen. Wanneer je producten maakt die vrij zijn van allergenen, moet je dus niet alleen rekening houden met de ingrediënten van dat product. Ook de productieomgeving en de machines moeten vrij zijn van allergenen. Dat betekent zorgvuldig schoonmaken of een slimme werkvolgorde toepassen. We geven je hier tips voor het maken van allergeenvrije producten.

Allergenen zijn tijdens de normale productie altijd aanwezig in de bakkerij of productieruimte. Denk daarbij aan glutenbevattende granen uit meel en bloem, sojalecithine bij chocolade of melk in slagroom. Maak je producten waarvan de ingrediënten een bepaald allergeen niet bevatten? Zorg dan voor een schone, nette productieomgeving. Dat zijn de werkbanken en machines, maar ook de mengkommen, kwasten, messen, blikken en platen die je gebruikt.

Tips voor allergeenvrije producten

  1. Maak je allergeenvrije producten aan het begin van de dag. Dan is de productieomgeving nog schoon en hoef je niet steeds tussendoor schoon te maken.
  2. Werk in een volgorde waarbij je niet alleen kijkt naar houdbaarheid, maar ook naar allergenen. Zo voorkom je kruisbesmetting. Verwerk bijvoorbeeld koeken met noten na de koeken die geen noten bevatten.
  3. Zijn de tips 1 en 2 voor jou niet toe te passen? Maak machines, werkbanken en gebruikte spullen dan grondig schoon voordat je begint aan de productie van allergeenvrije producten.
  4. Glutenvrij produceren van bakkerijproducten is in een bakkerij met een standaard assortiment bijna onmogelijk. Koop daarom liever het glutenvrije brood of gebak in bij een gespecialiseerd bedrijf dat uitsluitend glutenvrij produceert.

Lees ook de documenten over hygiëne.

Allergeenvrij bakken?

Heb je na het lezen van de tips nog vragen? De NBOV heeft verschillende specialisten in dienst die graag met je meedenken.

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten