Betalingsverkeer: minder contant, hogere kosten

De NBOV houdt de ontwikkelingen in het betalingsverkeer en de kosten ervan voor het mkb scherp in de gaten. De kosten van contante betalingen zijn fors toegenomen en de pinkosten bij de banken blijven stijgen. NBOV-leden kunnen daardoor flink besparen met het ledenvoordeel dat de NBOV met EMS heeft afgesproken. Daarnaast zijn er ontwikkelingen op het vlak van creditcardbetalingen en pinterminals.

In 2017 werd 40% van de toonbanktransacties contant afgerekend; in 2020 was dit nog 24%. Opvallend is ook dat in 2020 53% van de toonbanktransacties contactloos verliep. Nieuwe betaalmethodes worden snel geïntroduceerd en geaccepteerd: in 2020 accepteerde 27% van detailhandel mkb-betalingsverzoeken. Deze trend zet zich de komende jaren voort.

Kosten contant en pinnen

Onderzoeksbureau Panteia onderzocht de kosten van verschillende betaalmethodes. De totale kosten voor een contante betaling komen uit op € 0,45. Bij pinnen bedragen de kosten € 0,17. Bij 50.000 transacties op jaarbasis kan dit verschil oplopen tot € 14.000,-.

Pinnen is dus niet alleen veiliger, maar financieel ook veel aantrekkelijker dan contante betalingen. Bij contante betalingen zijn zowel de externe (afstortkosten, transport, pintarieven) als interne kosten (uren medewerkers, kassalade, gelddetector, kluis) vele malen hoger dan bij pinnen. Ook kost een contante transactie meer tijd en duurt het langer tot het geld daadwerkelijk op de bankrekening staat.”

Pintarieven banken tegenover ledenvoordeel EMS

De pintarieven van de banken zijn in 2022 tussen 5% en 13% gestegen ten opzichte van de tarieven van 2021. Losse pintransacties (pintransacties zonder pinbundel) kosten inmiddels 6 cent per transactie.

  • ABN Amro voerde verhogingen door van meer dan 10% per pinbundel. Een ABN Amro-pinbundel met 8.000 transacties kost in 2022 € 344,-.
  • ING Bank maakt als enige bank geen gebruik van pinbundels en voerde in 2022 per pinschijf een verhoging van 5% door.
  • Rabobank-pinbundels zijn met gemiddeld 5% gestegen. Het losse pintarief van de Rabobank is gestegen van € 0,059 in 2021 naar € 0,061 in 2022.

 

Schrik je van bovenstaande percentages? Kijk dan op onze ledenvoordelenpagina naar de afspraken die de NBOV heeft gemaakt met EMS. Bij EMS betaal je namelijk een vast tarief van 4,2 cent per transactie. Dit levert je dus een besparing op van honderden euro’s. De NBOV-contactpersoon bij EMS zegt daarover: “EMS wil de NBOV-leden ontzorgen. Eén manier om dit te bereiken, is het kunnen accepteren van alle bekende betaalmethoden tegen een voordelig ledentarief.”

Maestro en V PAY verdwijnen

  • Maestro en V PAY verdwijnen van de betaalpassen en worden vervangen door Debit Mastercard en VISA Debit.
  • Vanaf volgend jaar verstrekken banken daarom nieuwe betaalpassen.
  • Voor leden die veel toeristen als klant hebben, kan de acceptatie van de nieuwe debitkaarten een aanzienlijke kostenbesparing opleveren. De tarieven van creditcardbetalingen zijn namelijk hoger dan die voor debitbetalingen. Wijs toeristen in je winkel daarom op de betalingsmogelijkheid met de debitkaarten van Mastercard en VISA.

Update pinterminal nodig

Vanwege de invoering van Debit Mastercard en VISA Debit moet je pinterminal in de meeste gevallen een software-update krijgen. In principe hoef je hiervoor zelf geen actie te ondernemen: de leverancier neemt daarover contact op.

  • In sommige gevallen kan de update ook ‘op afstand’ plaatsvinden.
  • Als je op dit moment al een creditcardcontract hebt en dus creditcardbetalingen kunt ontvangen, is er geen update nodig. Je bent al klaar voor de nieuwe kaarten.

Verouderde pinterminals: let op ‘contractverplichting’

Enkele verouderde pinapparaten ondersteunen geen software-update, waaronder de Vx570/Vx820 combinatie van CCV. Op www.checkout.nl vind je een overzicht van de verouderde pinterminals.

Als ondernemers is het verstandig om scherp te blijven op aanbiedingen van leveranciers. Heb je een verouderd model? Of benadert je leverancier je voor een nieuwe terminal? We horen dat ondernemers soms bijna verplicht worden om met de nieuwe apparatuur een contract voor betalingsverkeer af te nemen. Maar je bent dit niet verplicht en je hebt altijd een keuze.

Wachtwoord resetten
Lid worden

Geniet van alle voordelen die een NBOV-lidmaatschap te bieden heeft