Bereken een eerlijke prijs met de kostprijsberekeningstool

Voor je bedrijfsvoering is het belangrijk om je kostprijs correct te berekenen. Want alleen met een goede kostprijsberekening, bepaal je de correcte verkoopprijs voor je product of dienst. En in een tijd waarin prijzen snel veranderen door inflatie of tijdelijke schaarste van grondstoffen, is inzicht extra belangrijk. Alleen dan blijft je bedrijf financieel gezond. In samenwerking met MKB-Nederland en andere branches lanceert de NBOV daarom de Kostprijsberekeningstool.

Wat is de kostprijsberekeningstool?

Veel ambachtsondernemers worstelen met het bepalen van de juiste prijs voor hun product of dienst. Door een goede kostprijsberekening zet je producten eerlijk, duurzaam en reëel in de markt. De berekening draagt bij aan de juiste (financiële) keuzes en de toekomstbestendigheid van je onderneming. De kostprijsberekeningstool helpt je om al je kosten op een rijtje te zetten en die te verdelen over je totale productie. Het resultaat is een heldere weergave van wat elke dienst of product minimaal moet kosten om alle onkosten te dekken. De tool is ontwikkeld voor ondernemers die hun prijzen willen baseren op werkelijke kosten. Maar dan zonder ingewikkelde berekeningen en spreadsheets. Deze tool is voor iedereen eenvoudig te gebruiken.

Hoe werkt de tool?

1. Ga naar de tool.

2. Kies je branche: dit zorgt ervoor dat de berekening aansluit op jouw specifieke sector.

3. Vul de verschillende kostenposten in: denk aan kosten die maandelijks terugkeren om jouw product of dienst te kunnen leveren, zoals personeelskosten en energiekosten.

4. Geef aan hoeveel uren je personeel werkt: dit is belangrijk voor een nauwkeurige berekening per product of dienst.

5. Bepaal de tijdsduur per product/dienst: hoe lang duurt het om jouw product te maken of dienst te leveren? Voeg ook hier de vaste kosten toe.

 

Wachtwoord resetten
Lid worden

Geniet van alle voordelen die een NBOV-lidmaatschap te bieden heeft