Samen gaan we voor Nederlands graan

De NBOV doet mee aan het project ‘Graan van Nederlandse bodem’. Het doel is om hoogwaardige baktarwe te ontwikkelen zodat in de toekomst al het brood van Nederlandse bakkers standaard van eigen bodem komt. Duurzaamheid en voedselzekerheid zijn de drijfveren van dit project.

Hoewel het mogelijk is om brood te bakken met graan van eigen bodem, wordt dit nog maar weinig gedaan. Dat heeft te maken met de beperkte beschikbaarheid van baktarwe in ons land. In dit project werkt de hele graan-, meel- en broodketen samen. Van veredelaars van nieuwe tarwerassen tot de ambachtelijke bakkers.

Door de knelpunten in de keten aan te pakken, kan het aandeel Nederlandse baktarwe in ons brood enorm groeien. Wageningen University & Research doet de komende vijf jaar een grootschalig onderzoek, gefinancierd door de Topsector Agri & Food en het bedrijfsleven. De twintig partijen die meedoen zijn: BO Akkerbouw, Plantum, DSV-Zaden, Limagrain, RAGT, Saaten-Union, Semundo, Strube, Syngenta, Van der Bilt Zaden en Vlas, Wiersum Plantbreeding, het Comité van Graanhandelaren, Agrifirm, CZAV, Van Iperen, Dossche Mills, Royal Koopmans en de bakkerijsector, NBC, NVB en de NBOV. Het project moet in 2027 zijn afgerond.

Zie ook de pagina van BO Akkerbouw voor meer informatie.

Wachtwoord resetten
Lid worden

Geniet van alle voordelen die een NBOV-lidmaatschap te bieden heeft