Onderhandelen

Onderhandelen is een proces tussen partijen. Die partijen zijn van elkaar afhankelijk en hebben tegenstrijdige én overeenkomstige belangen. Ze willen samenwerken aan een overeenkomst die voor beide partijen acceptabel en realistisch is. Zo begonnen wij op 1 juni 2021 te onderhandelen over een nieuwe cao. Naast een acceptabele en realistische overeenkomst, willen werkgevers flexibiliteit, maatwerk en aandacht voor opleiden, ontwikkelen, vitaliteit en gezondheid. Onze medewerkers zijn immers broodnodig en we moeten zorgen dat zij zo goed mogelijk en met plezier hun werk doen.

Uiteraard beginnen ook cao-onderhandelingen met de uitersten: de bonden vragen 10, werkgevers bieden 0, in de wetenschap dat je beiden ‘ongeveer op de helft’ gaat uitkomen. Het berekenen van die ‘helft’ is in een cao nogal ingewikkeld. Het gaat immers niet alleen om een percentage loon, maar ook om de looptijd. En om allerlei voorwaarden die in geld waardeerbaar zijn en dus doortellen in de totale loonkosten voor werkgevers.

Die loonkosten kunnen per bedrijf heel verschillend uitpakken. De bonden willen vooral regelingen die goed zijn voor ouderen. Als je toevallig een paar 60-plussers in je bedrijf hebt, kan een dergelijke regeling je weleens je jaarwinst kosten. Uiteraard moet er aandacht zijn voor de oudere medewerker, maar dan op een andere manier. En het moet niet ten koste gaan van medewerkers die nog jarenlang in de sector actief zijn. We kunnen het ons niet permitteren om dat af te spreken. En kennelijk is dat voor de bonden moeilijk te begrijpen.

Hopelijk is het einde van de onderhandelingen nu snel in zicht. Werkgevers willen hun medewerkers graag belonen. Zaken als inflatie en gestegen energie- en brandstofprijzen moeten echter door de overheid worden aangepakt. Een niet – zoals de bonden vragen – worden gecompenseerd door de werkgever. Die ondervindt van die inflatie en hoge prijzen immers zelf al genoeg problemen. De tijd dringt. Het is bijna wéér 1 juni en we moeten nodig aan de slag met al die andere onderwerpen die cao-partners moeten oppakken, zoals instroom, opleiden, ontwikkelen, vitaliteit, RI&E, en ook nog een nieuw pensioenstelsel.

Wachtwoord resetten
Lid worden

Geniet van alle voordelen die een NBOV-lidmaatschap te bieden heeft