Warenwetbesluit: wit, bruin of volkoren?

“Krijg ik nu echt wit tarwesuikerbrood?” Het was een vaak gestelde vraag tijdens Bakkersvak 2020. Het antwoord op die vraag is: ja! Met de invoering van het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood krijgen ook broden als suikerbrood en krentenbrood in de naam de gebruikte graansoort(en) en/of de aanduiding wit, bruin of volkoren. Hoe werkt dat in de praktijk?

Broden indelen naar wit, bruin en volkoren

Na 1 juli 2020 deel je broden in naar wit, bruin en volkoren. Je vermeldt dit op de schapkaart. Het is handig om de schappen onder te verdelen in wit, bruin en volkoren. De andere namen van het brood (zoals suikerbrood, tarwesuikerbrood) zet je dan op op het schapkaartje.

  • Bevat het brood voornamelijk bloem en zijn de zemelen niet zichtbaar? Noem het brood dan witbrood.
  • Bevat het brood voornamelijk (volkoren)meel, al dan niet gemengd met gebroken graankorrels en -vlokken en zijn de zemelen zichtbaar? Noem het brood dan bruinbrood. Het advies is om in dat geval minimaal 50% volkorenmeel te gebruiken.
  • Volkorenbrood bevat uitsluitend volkorenmeel en de zemelen zijn zichtbaar. Ook het volkorenmeel moet verplicht volkoren genoemd worden.

Bepaal aan de hand van het meelbestanddeel in de kruim van het brood of je brood wit, bruin of volkoren is. De decoratie van het brood heeft geen invloed op de naam van het brood. Daarmee voorkom je vragen van kritische consumenten.

Heb je een vraag over dit warenwetbesluit?

Onze bedrijfsadviseurs denken graag met je mee op het gebied van vakmanschap en voedselveiligheid.

Het hele artikel lezen?

Wachtwoord resetten